Έκκληση για εστίαση στην ασφάλεια των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ από ΕΥΡΩΚΟ

14:05 7/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην πτυχή της ασφάλειας των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ κατά τις συνομιλίες με τους Υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας και του Ισραήλ και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ. απηύθυνε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας.

«Οι

επαφές των αρμοδίων Υπουργών της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών με την κυπριακή κυβέρνηση, για τα θέματα του φυσικού αερίου αποτελούν ένα βήμα προόδου στην κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κύπρου», είπε ο κ. Γιωργάλλας.

Λέγοντας ακολούθως ότι «η επιτυχία της προσπάθειας για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, εξαρτάται από την ασφάλεια των γεωτρήσεων», πρόσθεσε «πως λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την πρόθεση της Τουρκίας να προκαλέσει ένταση για να εμποδίσει τις εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ, καλούμε την κυβέρνηση να θέσει ως προτεραιότητα στους συνομιλητές της το θέμα της ασφάλειας των γεωτρήσεων».

Ανέφερε πρόσθεσε αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο στην προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη και πολιτικό – διπλωματική ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και γι’ αυτό απαιτείται σοβαρότητα και αποφασιστικότητα».

Ημικρατικοί

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ επανέλαβε τη θέση του κόμματος υπέρ της μεταρρύθμισης και μετοχοποίησης των ημικρατικών οργανισμών και κατά της καθολικής ιδιωτικοποίησης τους.

«Η μετατροπή των κρατικών μονοπωλίων σε ιδιωτικά δεν είναι η λύση στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ημικρατικοί οργανισμοί», ανέφερε και διατυπώνοντας τη θέση ότι «αντί να ξεπουληθούν οι οργανισμοί αυτοί σε ιδιώτες, θα είναι καλύτερο για την οικονομία και τους καταναλωτές, να ανοίξουν οι αγορές στους τομείς που δραστηριοποιούνται οι ημικρατικοί οργανισμοί και να επιτραπεί σε όσους έχουν ενδιαφέρον να επενδύσουν σε αυτούς τους τομείς».

Ο κ. Γεωργάλλας διατύπωσε τη θέση ότι μόνο έτσι μπορεί να ενθαρρυνθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να σπάσουν τα κρατικά μονοπώλια που ελέγχουν σήμερα τις αγορές. είπε ο Μιχάλης Γιωργάλλας και συμπλήρωσε πως η σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στους ημικρατικούς οργανισμούς θα μπορούσε να τους βοηθήσει να εκσυγχρονιστούν και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και τις επιδόσεις τους. με τη μερική μετοχοποίηση και την εμπλοκή στρατηγικών επενδυτών στους οργανισμούς αυτούς».

Συνέντευξη Ταλάτ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη «Σημερινή», παρατήρησε ότι «η απειλή του κυρίου Ταλάτ στη συνέντευξη του ότι δεν αποκλείει νέα στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο για το φυσικό αέριο φανερώνει ότι ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς πολιτικοί στα κατεχόμενα ακολουθούν πιστά την Άγκυρα στην τακτική των απειλών και του εκφοβισμού».

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι απαντούμε στον κύριο Ταλάτ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει λύση, αλλά μια σωστή λύση που θα αντέξει στον χρόνο και θα φέρει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία στον τόπο μας για όλο τον λαό μας στο σύνολο του και διατύπωσε τη θέση ότι «δεν θα δεχτούμε ποτέ μια δοτή κακή λύση γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή θα ήταν για εμάς μια πολιτική αυτοχειρία η οποία θα μας οδηγήσει σε εθνική αυτοκτονία».

Keywords
Τυχαία Θέματα