Είναι ώρα βαριάς ευθύνης στο Κυπριακό, λέει ο Υπουργός Συγκοινωνιών

14:03 26/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τριάντα εννέα χρόνια μετά την εισβολή η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί τη διεθνή νομιμότητα και να παραβιάζει όλες τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ηθικής, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για ενότητα και ανάληψη συλλογικής ευθύνης.

Μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ Αλέκου Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Τουμάζου, καθώς και των υπόλοιπων αγωνιστών της κοινότητας Κακοπετριάς, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «η τραγωδία της Κύπρου

μάς υποχρεώνει να κρατούμε διαρκώς ζωντανή τη μνήμη του φρικτού αυτού εγκλήματος και να υπενθυμίζουμε στον πολιτισμένο κόσμο την ανεξίτηλη ευθύνη της Τουρκίας».

Εξέφρασε επίσης την αναγκαιότητα της ανάληψης συλλογικής ευθύνης και για ενότητα, λέγοντας ότι «έχουμε όλοι μας χρέος να συμβάλουμε στην προσπάθεια για την ελευθερία της πατρίδας μας».

Όπως είπε ο Υπουργός, «είναι ώρα βαριάς ευθύνης». Παρέθεσε παράλληλα τη ρήση του στρατηγού Μακρυγιάννη, λέγοντας ότι την ώρα της ευθύνης, υπάρχει θέση μόνο για το «εμείς».

Οφείλουμε, είπε ο κ. Μητσόπουλος, να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, να ψηλαφίσουμε με κριτική διάθεση τα λάθη και τα ελαττώματα μας και να αναλάβουμε τις ατομικές και συλλογικές μας ευθύνες.

Είπε, άλλωστε, ότι η τραγωδία του 1974 δεν ήταν το αποτέλεσμα της ενότητας, αλλά η αναπόφευκτη συνέπεια της διχόνοιας.

Εξάλλου, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι η απόδοση τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και θεμελίωσαν με το θάνατό τους την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ανεξόφλητο και επιτακτικό χρέος.

Αναφερόμενος τέλος στους ήρωες της ΕΟΚΑ Αλέκο Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Τουμάζο είπε ότι αποτελούν πρότυπα αρετής και αγωνιστικού φρονήματος, αφού, όπως ανέφερε, στόλισαν με το θάνατό τους τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα