Εγκαινιάστηκε το πιλοτικό πρόγραμμα ‘Ένας μαθητής, ένας υπολογιστής’

17:42 29/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και η τεχνολογία αποτελούν εργαλεία στήριξης της μαθησιακής διδασκαλίας αλλά δεν αντικαταστούν τις ανθρώπινες σχέσεις ή το έντυπο βιβλίο, διαμήνυσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους στην παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος ”Ένας μαθητής, ένας υπολογιστής”, του Δημοτικού Σχολείου Κολοσσίου ”Απόστολος Λουκάς”.

Στην ομιλία του, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι ”με τη διαμόρφωση και εισαγωγή των νέων αναλυτικών ωρολογίων προγραμμάτων έχουν τεθεί οι βάσεις για τη δημιουργία

του νέου, ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου στην Κύπρο – ένα σύγχρονο σχολείο στο οποίο οι νέοι και οι νέες θα αποκτούν ένα επαρκές και συνεκτικό σώμα γνώσεων, θα αναπτύσσουν στάσεις και συμπεριφορές που διακρίνουν το δημοκρατικό πολίτη και θα καλλιεργούν τις κομβικές δεξιότητες, ικανότητες και προσόντα που απαιτούνται στον 21ο αιώνα”.

Η τεχνολογική αναβάθμιση των σχολείων, συνέχισε, έρχεται να υποστηρίξει το έργο των εκπαιδευτικών και στόχος του Υπουργείου είναι ”η δημιουργία της νέας και σύγχρονης ψηφιακής τάξης, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του νέου δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου που δημιουργούμε”.

Ο Γιώργος Δημοσθένους τόνισε πως οι υπολογιστές ή οι όποιες νέες τεχνολογίες είναι εργαλεία στήριξης της μαθησιακής διδασκαλίας και της εν γένη προσφερόμενης γνώσης, ωστόσο ”δεν είναι υποκατάστατο των σχέσεων των παιδιών μεταξύ τους, της σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή ή του έντυπου βιβλίου”.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συμπλήρωσε, είναι ένα ενισχυτικό εργαλείο που θα βοηθήσουν τη διερεύνηση στο διαδίκτυο, την ετοιμασία εργασιών, την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες ”αλλά σε καμία περίπτωση όλα αυτά τα πολύ σημαντικά που στηρίζουμε, δεν πρόκειται να αποτελέσουν τροχοπέδη σε αυτό που προσπαθούμε να φτιάξουμε, ανθρώπινα σχολεία”.

Το πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου ”Απόστολος Λουκάς”, ”Ένας μαθητής, ένας υπολογιστής” αξιοποιεί το μοντέλο χρήσης των υπολογιστών, όπου κάθε μαθητής έχει το δικό του προσωπικό laptop στο σχολείο, το οποίο μεταφέρει καθημερινά και στο σπίτι. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα διαρκέσει δυο χρόνια, κατά τα οποία θα παρέχεται η δυνατότητα μέγιστης αξιοποίησης και ενσωμάτωσης τεχνολογικών μέσων στη μαθησιακή διαδικασία, μέσα από σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, αναπτύχθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης, το οποίο εμπλουτίζεται από την εκπαιδευτικό της τάξης και στο οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, εκτός των στενών ορίων της τάξης.

Παράλληλα, οι 22 μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν να την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε τοπικά και διεθνή προγράμματα, με θέματα που αφορούν νέες τεχνολογίες, αλλά και να συνεργαστούν με άλλα σχολεία σε όλο τον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα