ΕΥΡΩΚΟ: Ο Πρόεδρος να ξεκαθαρίσει ότι το έγγραφο των ΗΕ δεν είναι δεσμευτικό

16:12 23/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει δημόσια προς τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών ότι το έγγραφο Ντάουνερ αποτελεί μόνο κείμενο ενημέρωσης και δεν έχει καμία δεσμευτική διάσταση, ζήτησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας.

Μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι μέχρι σήμερα, η Γραμματεία των ΗΕ δεν έχει σχολιάσει τη γραπτή απαίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να δοθούν διαβεβαιώσεις για το δείπνο της ερχόμενης βδομάδας.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δημιουργούνται εύλογες υποψίες για τις προθέσεις

του κ. Ντάουνερ.

«Για το Ευρωπαϊκό Κόμμα, ο τρόπος και ο χρόνος που συντάχθηκε και παρουσιάστηκε το έγγραφο των λεγόμενων συγκλίσεων φανερώνουν την πρόθεση του κυρίου Ντάουνερ αυτό να θεωρηθεί ως ένα νέο τετελεσμένο γεγονός και πολιτικό υπόβαθρο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ.

Σχολιάζοντας εξάλλου τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την ενέργεια, ο Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι «ανέδειξαν το στρατηγικό χαρακτήρα των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου».

Συμπλήρωσε ότι παρά την τουρκική κατοχή, η Κύπρος μπορεί να σπάσει τη γεωπολιτική ομηρία δεκαετιών και να αξιοποιήσει τα ενεργειακά της κοιτάσματα προς όφελος του λαού της και προς όφελος των εταίρων μας στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από τα 484 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που η ΕΕ καταναλώνει ετησίως, η κατανάλωση θα αυξηθεί το 2030 στα 771 δισ. περίπου, με τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη να προβλέπεται να ανέλθουν στο 85% της κατανάλωσης.

«Είναι λοιπόν προφανές ότι ενισχύεται ο ρόλος των κυπριακών κοιτασμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για τις ενεργειακές ανάγκες της ΕΕ και αποτελούν ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια μας», είπε ο κ. Γιωργάλλας.

Κατέληξε, λέγοντας ότι επιβάλλεται Λευκωσία και Αθήνα να εργαστούν για να πείσουν τις Βρυξέλλες ότι οι ενεργειακοί πόροι των δύο χωρών στη Μεσόγειο είναι πρώτιστα ευρωπαϊκοί και ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να συνεισφέρει στην ασφάλεια της εκμετάλλευσης τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα