Έφεση μέχρι την Τετάρτη από Γ.Εισαγγελέα για την ΗΛΙΟΣ

22:06 30/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Την αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος δήλωσε ότι έχει πλήξει η υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης.

Σε συνέντευξη στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR, είπε ακόμα ότι μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2012 θα ασκήσει έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Κακουργιοδικείου στην υπόθεση της αεροπορικής εταιρείας «ΗΛΙΟΣ».

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού γνωστοποίησε ότι κατά τη νομική του κρίση και οι δύο υποθέσεις που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία είναι ιδιαίτερα «δύσκολες», υποστήριξε πως αν

και στην υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους της «ΗΛΙΟΣ» είχαμε πολύ περισσότερα θύματα απ’ ότι στην έκρηξη στο Μαρί, η τραγωδία που συντελέστηκε στη ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», την οποία χαρακτήρισε ως «εθνική συμφορά», αποτελεί μια εντελώς διαφορετική υπόθεση.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Γενικής Εισαγγελίας, φαίνεται να διεπράχθησαν μια σειρά σφαλμάτων, που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφική κατάληξη και είχαν ως αποτέλεσμα τον κλονισμό της αξιοπιστίας του κυπριακού κρατικού οικοδομήματος.

«Μην ξεχνάτε», σημείωσε ο κ. Κληρίδης, «ότι η υπόθεση Μαρί καλύπτει ένα χρονικό διάστημα 30 μηνών περίπου, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν πολλοί χειρισμοί από πολλά πρόσωπα και πρέπει να δούμε ποιές ενέργειες ή παραλείψεις αυτών των προσώπων ήταν καθοριστικές για να φτάσουμε στην έκρηξη και το θάνατο των 13 προσώπων μαζί με όλες τις άλλες υλικές ζημιές, όπως η καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό».

Αυτή τη στιγμή η Εισαγγελία βρίσκεται στο τελικό στάδιο μελέτης του υλικού το οποίο συγκεντρώθηκε τόσο από την Αστυνομία όσο και από τον κ. Πολυβίου και αναμένεται, σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα, να καταλήξει σε συμπεράσματα μετά την περίοδο των εορτών.

O κ. Κληρίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις οι διαδικασίες δεν γίνονται ούτε στους δρόμους, ούτε στις αυλές των δικαστηρίων, αυτά τα θέματα πρέπει να μελετούνται σοβαρά αν διώκονται άνθρωποι και δεν είναι εύκολο να διώκεις ανθρώπους για αυτά τα αδικήματα, εκτός αν κατά την κρίση σου υπάρχει τέτοια μαρτυρία που να δικαιολογεί βάσιμη προσδοκία για επιτυχία».

Επίσης, υπενθύμισε «ότι το θέμα των διώξεων είναι αποκλειστική εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα και κανενός άλλου. Ούτε δέχομαι», τόνισε, «ότι μπορεί να ασκούνται πιέσεις, ούτε δέχομαι ούτε και είναι δυνατόν να αναμένει ο οποιοσδήποτε ότι με την άσκηση αυτών των πιέσεων ο Γενικός Εισαγγελέας θα πάρει είτε αποφάσεις σκοπιμότητας, είτε αποφάσεις άλλες από εκείνες που δικαιολογεί η μαρτυρία και ο νόμος».

Όσον αφορά την υπόθεση της «ΗΛΙΟΣ», ο κ. Κληρίδης εξέφρασε τη διαφωνία του με την αθωωτική απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του Κακουργιοδικείου ενώ ταυτόχρονα γνωστοποίησε την απόφασή του να ασκήσει το δικαίωμα της έφεσης κατά της παραπάνω απόφασης μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος, με καταληκτική ημερομηνία την 4η Ιανουαρίου. Επιπλέον, χαρακτήρισε «άδικες» τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν απ

Keywords
Τυχαία Θέματα