ΕΔΕΚ: Πρόταση νόμου για τα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών

14:02 22/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση νόμου η οποία στοχεύσει στην τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που διέπει το διορισμό των Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, κατέθεσε χθες η κοινοβουλευτική ομάδα του Κ.Σ ΕΔΕΚ.

Σύμφωνα με τον Α` Αντιπρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, σκοπός του νόμου που προτείνεται, είναι η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών

Συμβουλίων) έτσι ώστε το Υπουργικό Συμβούλιο πριν να προβεί στο διορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων κάθε νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου να ζητά με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας εκδήλωση ενδιαφέροντος από πολίτες της Δημοκρατίας που πληρούν τα αντίστοιχα προσόντα της θέσης.

Παράλληλα, περιλαμβάνεται πρόνοια στη νομοθεσία ώστε τα πιο πάνω προσόντα να καθορίζονται και να δημοσιεύονται εκ των προτέρων στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου καταργούνται οι υφιστάμενες πρόνοιες της βασικής νομοθεσίας για διαβούλευση του Υπουργικού Συμβουλίου με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων σε σχέση με τους διορισμούς που πρόκειται να διενεργηθούν και αντικαθίστανται με πρόνοιες που προϋποθέτουν διαβούλευση του Υπουργικού Συμβουλίου με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

«Με τον τρόπο αυτό», είπε, «εγκαταλείπεται το αναχρονιστικό κομματικό κριτήριο στην επιλογή των προσώπων που διορίζονται και εισάγεται ο διαφανής και σύγχρονος θεσμός της διαδικασίας της διαβούλευσης με το νομοθετικό σώμα», θεσμός που, όπως πρόσθεσε, «εφαρμόζεται με επιτυχία για το διορισμό επιτρόπων και άλλων αξιωματούχων σύμφωνα με αρκετές σύγχρονες εναρμονιστικές νομοθεσίες μας».

Ο κ. Βαρνάβα δήλωσε πως στόχος της πρότασης νόμου είναι να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με το διορισμό προσώπων ως μελών των διοικητικών συμβουλίων νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, η όλη διαδικασία να εξυγιανθεί από το στενό κομματικό χαρακτήρα που είχε μέχρι σήμερα, αλλά και να διασφαλιστεί ότι τα πρόσωπα αυτά θα πληρούν ένα ελάχιστο αριθμό προσόντων που κρίνονται απαραίτητα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στα διοικητικά συμβούλια των οποίων πρόκειται να διοριστούν.

Ερωτηθείς κατά πόσο η πρόταση νόμου αφορά και το διορισμό των Προέδρων των ΔΣ ημικρατικών, ο κ. Βαρνάβα απάντησε καταφατικά. Διευκρίνισε ακόμη ότι τα προσόντα που θα πρέπει να πληρούν τα υποψήφια Μέλη ΔΣ ημικρατικών οργανισμών θα καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς να απαιτείται η έγκριση τους από τη Βουλή και θα δημοσιεύονται εκ των προτέρων στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα