ΕΔΕΚ: Ανάληψη πολιτικών ευθυνών για Φυλακές

13:35 13/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάληψη πολιτικών ευθυνών όσον αφορά τις εξελίξεις στις Κεντρικές Φυλακές ζητά το ΚΣ ΕΔΕΚ, με τον Αντιπρόεδρό του Κωστή Ευσταθίου να απαιτεί άμεσα μέτρα για μια θεμελιακή αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος.

Παράλληλα σε δικές του δηλώσεις ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση για τον πρόσφατο επαναδιορισμό του Διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, επαναφέροντας το θέμα πειθαρχικών αδικημάτων που διαπράχθηκαν την

περίοδο 2003 – 2005 και ζητεί να υπάρξει επανεξέταση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών εκεί και όπου προκύπτουν. Την ίδια ώρα κάνει λόγο και για «πολιτική αντιποίνων» αφού, σύμφωνα με το ίδιο, από την ανάληψη της θέσης από το συγκεκριμένο λειτουργό σε 4 μέρες μετακινήθηκαν 23 υπάλληλοι.

Στις δηλώσεις του για την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι «έχει ξεπεράσει κάθε όριο». Τέσσερις αυτοκτονίες, είπε, «βιασμοί, εξεγέρσεις έχουν διαμορφώσει μια εικόνα αποκρουστική που προσβάλλει τον πολιτισμό μας και το κράτος δικαίου».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «οι μεγαλόστομες διακηρύξεις δεν αρκούν», προσθέτοντας ότι «για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί απαιτούνται ριζικά μέτρα».

«Το πρώτο που επιβάλλεται είναι η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών», είπε, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί να επικεντρώνονται οι ευθύνες σε κάποιους δεσμοφύλακες οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα».

«Ποιες είναι οι ευθύνες της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών», διερωτήθηκε, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί ο Αναπληρωτής Διευθυντής Φυλακών να επιρρίπτει ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό του».

Ούτε, σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, «ο αρμόδιος Υπουργός δικαιούται να απεκδύεται ευθυνών τη στιγμή που οι αυτοκτονίες διαδέχονται η μία την άλλη ενώ οι βιασμοί ήταν κοινό μυστικό και οι εκθέσεις και αναφορές της Επιτρόπου Διοικήσεως κατ’ επανάληψη καταπέλτης».

Η κατάσταση, ανέφερε, «απαιτεί να ασχοληθούμε σοβαρά με τις αιτίες του προβλήματος, γεγονός που επιτάσσει θεμελιακές αλλαγές, εκσυγχρονισμό της σωφρονιστικής πολιτικής, επιστημονική στήριξη, ανθρώπινη προσέγγιση και διοικητικές ικανότητες».

«Απαιτούμε δράσεις και μέτρα τώρα», είπε. Όχι χάριν, πρόσθεσε, πρόσκαιρου εντυπωσιασμού. Αλλά, συνέχισε, «για μια θεμελιακή αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος που θα θέτει τέρμα στον εκχυδαϊσμό του συστήματος αλλά και στον διασυρμό που υφίσταται το κυπριακό κράτος και η κυπριακή κοινωνία».

Οπισθοδρόμηση για χρηστή διοίκηση ο επαναδιορισμός Διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών

——————–

Εξάλλου, σε δικές του δηλώσεις ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι «ο πρόσφατος επαναδιορισμός του Διευθυντή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών αποτελεί οπισθοδρόμηση για τη χρηστή διοίκηση στη Δημόσια Υπηρεσία».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «αποτελεί κόλαφο για την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος μόλις πρόσφατα διακήρυξε την πρόθεσή του για αναδόμηση, αναδιάρθρωση και εξυγίανση της Δημόσια Υπηρεσία».

Ο κ. Σιζόπουλος επανέρχεται στις αποκαλύψεις που έγιναν στη Βουλή τον Απρίλιο του 2005 για εμπλοκή του συγκεκριμένου λειτουργού σε σκάνδαλο, όπως αναφέρει, την περίοδο 2003 – 2005, επικαλούμενος προς αυτό την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, το πόρισμα ερευνώντα λειτουργού και την έκθεση του τότε δικηγόρου της Εισαγγελίας Ρίκκου Μαππουρίδη, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «καταγράφει 102 πειθαρχικά αδικήματα».

Επιπρόσθετα, ανέφερε, «η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το 2004 καταγράφει υπέρβαση του προϋπολογισμού της υπηρεσίας-του κατά 7.2 εκ. λίρες χωρίς έγκριση». Ενέργεια η οποία, όπως πρόσθεσε, «σύμφωνα με το νόμο 112 (1) 2002 περί Διαχείρισης Εσόδων και Δαπανών της Δημοκρατίας αποτελεί ποινικό αδίκημα». «Την περίοδο όπου ήταν προϊστάμενος των Φ.Υ., οι δαπάνες της υπηρεσίας-του παρουσίασαν αύξηση κατά 123.8%», συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, «σύμφωνα με Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (Ιούνιος 2005, σελ. 4) οι δαπάνες για αγορά φαρμάκων το 2001 ήταν 19.4 εκ. λίρες, το 2004 ανήλθαν στα 43.4 εκ. λίρες, δηλ. αύξηση 123.8% (μέσος όρος ετήσιας αύξησης 41.3%)». Αντίστοιχα, ανέφερε, «σύμφωνα με την Έκθεση Γενικής Ελέγκτριας του 2012 (σελ. 444) το 2006 ήταν 75.2 εκ. ευρώ και το 2012 ανήλθαν στα 104.2 εκ. ευρώ, δηλ. αύξηση 38.7% (μέσος όρος ετήσιας αύξησης 6.5%)».

«Από αυτό ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τις σπατάλες που προηγήθηκαν σε σχέση με την χρηστή οικονομική διαχείριση που ακολούθησε», είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «παρ’ όλα αυτά κατά τη διάρκεια των 7 χρόνων που βρισκόταν σε διαθεσιμότητα δεν του ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη για τις τυχόν παρατυπίες-του». Σύμφωνα με τον ίδιο ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απέτρεψε τον τότε Υπουργό Υγείας Χάρη Χαραλάμπους να ασκήσει πειθαρχική δίωξη εναντίον του συγκεκριμένου λειτουργού». Παράλληλα, ανέφερε ότι η ποινική δίωξη του ίδιου λειτουργού αναστάληκε με οδηγίες της Γενικής Εισαγγελίας.

Αναφορά έκανε ο κ. Σιζόπουλος και στα προβλήματα που διαπιστώνει στην τελευταία της έκθεση η Γενική Ελέγκτρια όσον αφορά την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα, σημειώνοντας με αναφορά στη σελ. 436 της έκθεσής της ότι τα μεγάλα προβλήματα «ήταν αποτέλεσμα του τρόπου εφαρμογής των εναρμονιστικών νομοθεσιών».

«Την ευθύνη όμως εφαρμογής είχε ο συγκεκριμένος λειτουργός και στην ουσία αποτελούσαν μέρος του σκανδάλου των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών». Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, «αυτής της πολιτικής ήταν να αποσυρθούν το 2003 και το 2004 1111 φαρμακευτικά σκευάσματα, (κυρίως φτηνά) αποστερώντας έτσι την αγορά από φτηνά και συνάμα ποιοτικά φάρμακα και την ίδια στιγμή εκτοξεύοντας στα ύψη τις δαπάνες του δημοσίου για φάρμακα». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο τρόπος εφαρμογής αυτής της εναρμονιστικές υπηρεσίες έπληξε και τις εξαγωγικές δραστηριότητες των κυπριακών φαρμακοβιομηχανιών».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι «αναλαμβάνοντας σήμερα ως Διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή πολιτική αντιποίνων, εναντίον λειτουργών της υπηρεσίας οι οποίοι σύμφωνα με τους ίδιους κλήθηκαν από την πολιτεία και είχαν το θάρρος και την εντιμότητα να καταθέσουν την αλήθεια κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών». Δεν είναι τυχαίο, είπε, «ότι σε 4 μέρες μετακινήθηκαν 23 υπάλληλοι από τις θέσεις τους».

Τέλος ο κ. Σιζόπουλος ήγειρε σειρά ερωτημάτων προς την Κυβέρνηση, τον Υπουργό Υγείας και τη Γενική Εισαγγελία, ζητώντας να μάθει γιατί δεν ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη εναντίον του συγκεκριμένου λειτουργού, γιατί η Γενική Εισαγγελία προχώρησε σε αναστολή κατηγοριών για ποινικά αδικήματα, γιατί δεν αξιοποιήθηκε η έκθεση Μαππουρίδη και κατά πόσο υπάρχει πρόθεση επανεξέτασης της υπόθεσης και «απόδοσης ευθυνών εκεί και όπου προκύπτουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα