Εμπορικός πόλεμος Σκοπίων-Κοσόβου με πολιτικές προεκτάσεις

18:45 11/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο εμπορικός πόλεμος Κοσσόβου-Σκοπίων έχει εξελιχθεί σε πολιτικό, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία κατέφυγαν οι αρχές του Κοσσόβου εξετάζει το θέμα για να δει ποιός φταίει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής επικαιρότητας euractiv.com, τα Σκόπια αποφάσισαν την επιβολή φόρου σε κάθε πολίτη του Κοσσόβου που διασχίζει τα σύνορα σε απάντηση στο εμπάργκο που επέβαλε το Κόσσοβο σε εισαγωγές διαφόρων προϊόντων (λαχανικών, φρούτων, ποτών, γαλακτοκομικών προϊόντων, γλυκισμάτων και

προϊόντων καπνού) από την Π.Γ.Δ.Μ.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η διένεξη που ξεκίνησε ως αμιγώς εμπορική απειλεί πλέον να εξελιχθεί σε πλήρη πολιτική αντιπαράθεση. Ενώ κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη οι πολίτες και στις δύο χώρες υποφέρουν από τις συνέπειες.

Η διένεξη ξεκίνησε όταν τα Σκόπια επέβαλαν ποσοτικούς περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών και αλεύρων από το Κόσσοβο και άλλες γειτονικές χώρες, προκειμένου να προστατέψουν την εγχώρια παραγωγή.

Το σκοπιανό εμπορικό επιμελητήριο επιμένει ότι το μέτρο δεν αντίκειται στη συμφωνία CEFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης). Ωστόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Κοσσόβου Petrit Selimi δήλωσε στο euractiv ότι «οι περιορισμοί επιβάλλονται κάθε χρόνο τα τελευταία τρία έτη, κατά παράβαση της CEFTA και ότι φέτος το Κόσσοβο αποφάσισε να αντιδράσει επιβάλλοντας με τη σειρά του περιορισμούς στην εισαγωγή διαφόρων προϊόντων από την Π.Γ.Δ.Μ.».

Λίγες ώρες αργότερα, τα Σκόπια ανταπέδωσαν εισάγοντας δασμό ύψους 2 ευρώ σε κάθε πολίτη του Κοσσόβου που επιθυμεί να διασχίσει τα σύνορα. Ο δασμός φθάνει τα 5 ευρώ για τα αυτοκίνητα και τα 10 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά.

«Αυτή υπήρξε μία απαράδεκτη κίνηση καθώς μετέτρεψε το ζήτημα από καθαρά εμπορική διένεξη σε ζήτημα που αφορά την ελευθερία της μετακίνησης των πολιτών. Και οι δύο πλευρές πρέπει να καταργήσουν άμεσα όλες τις αποφάσεις που παραβιάζουν τη CEFTA» τόνισε ο Selimi.

H Eευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της δήλωσε ότι ακόμα ερευνά κατά πόσον έχουν παραβιαστεί οι όροι της συμφωνίας CEFTA και από ποιά πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα