Ε. Χριστόφια: Η κυβέρνηση έχει καταστήσει δυνατή την αξιοποίηση των ατόμων με αναπηρίες

20:27 1/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η παρούσα κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που καθιστούν δυνατή την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και τη διασφάλιση της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης, δήλωσε απόψε η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΣ της Σχολής Κωφών, Έλση Χριστόφια, η οποία πρόσθεσε πως το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, καθώς και τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, έχει προωθήσει δράσεις για τη δημιουργία νέων προοπτικών κοινωνικής

ενσωμάτωσης, μέσω της συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης, απασχόλησης, και αποκατάστασης.

Σε χαιρετισμό της, στην τελετή βράβευσης ατόμων με απώλεια ακοής, η κ. Χριστόφια είπε πως «είναι γεγονός πως οι άνθρωποι με αναπηρίες βρίσκονται αντιμέτωποι με προκαταλήψεις που ακόμα δυστυχώς υπάρχουν σε βάρος τους, αφού οι ελλιπείς πληροφορίες, οι μπερδεμένες αντιλήψεις, έχουν διαιωνίσει πολλά από αυτά τα φαινόμενα», σημειώνοντας πως «το κλειδί στην ανατροπή αυτών των προκαταλήψεων είναι η καλλιέργεια μιας προοδευτικής παιδείας και η υιοθέτηση πολιτικών για ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στον κοινωνικό ιστό».

Όπως είπε «αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της επαγγελματικής αποκατάστασης, μέσω των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Ευημερίας, η παρούσα κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μέτρα θετικής δράσης για βελτίωση της ποιότητας ζωής και ένταξης των παιδιών με απώλεια ακοής στην εργασία», συμπληρώνοντας πως «με την εφαρμογή του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα Νόμου έχει διασφαλίσει την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες που πληρούν καθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια, σε ποσοστό 10% των εκάστοτε υπό πλήρωση θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

«Ο Νόμος αυτός αποτελεί το πιο ριζοσπαστικό μέτρο που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα για τα άτομα με αναπηρίες. Με την εφαρμογή της ποσόστωσης σε κάθε διαδικασία πλήρωσης θέσεων διασφαλίζεται η είσοδος στην εργασία και καταπολεμούνται οι διακρίσεις», είπε η κ. Χριστόφια.

Καταλήγοντας ανέφερε πως «ο πιο αποτελεσματικός ωστόσο τρόπος για την καταπολέμηση των διακρίσεων είναι η καταπολέμηση των προκαταλήψεων και η αλλαγή της κουλτούρας μιας κοινωνίας», σημειώνοντας πως «αυτό επιτυγχάνεται με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και προϋποθέτει να υπάρχουν μέσα μας αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης προς τον κάθε συνάνθρωπο μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα