Δυσκολίες στη δημιουργία αιολικού πάρκου στα Λεύκαρα

15:05 25/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Δυσοίωνες φαντάζουν οι προοπτικές δημιουργίας αιολικού πάρκου στα Λεύκαρα, αφού η προώθηση των διαδικασιών εμποδίζεται από τα αποδημητικά πουλιά. Η εταιρεία που έχει εξασφαλίσει την άδεια για τη δημιουργία του πάρκου αντιμετωπίζει δυσκολίες δεδομένου ότι η περιοχή, η οποία γειτνιάζει με τη Σκαρίνου, εμπίπτει σε περιοχή «Νatura» και αποτελεί πέρασμα για τα αποδημητικά πουλιά.

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λευκάρων Ανδρέας Σώσειλος είπε πως «η προσπάθεια για δημιουργία αιολικού πάρκου

έχει αγκαλιαστεί με πολύ ενδιαφέρον από τον Δήμο, επειδή ο συγκεκριμένος χώρος έχει υποβιβαστεί πολύ σ’ ότι αφορά τη δόμηση από το Πολεοδομικό Σχέδιο και οι μόνες αναπτύξεις που μπορούν να γίνουν είναι αυτού του είδους».

Αρα συνέχισε «το κράτος οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη αυτό το λόγο και να δώσει στον Δήμο μια ανάσα και στους δημότες να διαθέσουν τη γή τους γι αυτό το σκοπό. Ο Δήμος θα ωφεληθεί ιδιαίτερα από το ποσοστό που παίρνουν οι γειτνιάζουσες κοινότητες, το 2% και μ’ αυτό το τρόπο θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και έργα υποδομής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σώσειλος είπε ότι «δυστυχώς δεν εγκρίθηκε ολόκληρο το σχέδιο, δόθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άδεια για τοποθέτηση 7 μόνο από τις 43 συνολικά ανεμογεννήτριες, με αποτέλεσμα το έργο να μην μπορεί να γίνει εφικτό. Πέραν αυτού» σημείωσε «αντιμετωπίζουμε άλλο πρόβλημα αφού μεγάλο μέρος του χώρου εντάσσεται στο πρόγραμμα «Φύση 2000» για την προστασία των πουλιών. Αγωνιζόμαστε για να αποδείξουμε ότι οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα πουλιά» ανέφερε.

Στην ουσία εξήγησε «με την υλοποίηση του έργου δεν θα ενοχληθούν πολύ τα πουλιά. Η περιοχή αποτελεί μόνο ένα μέρος του διαδρόμου που χρησιμοποιούν τα πουλιά, ενώ έχουμε προτείνει και αντισταθμιστικά μέτρα. Δηλαδή εάν δημιουργείται πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή τότε να αναπτύξουμε μια άλλη περιοχή, με ποτίστρες, ταΐστρες και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για τα πουλιά» σημείωσε.

Θα πρέπει «να δούμε και εμείς μια άσπρη μέρα» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λευκάρων προσθέτοντας πως «τέτοια αντισταθμιστικά μέτρα έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές. Έχει δοθεί και αλλού μέρος περιοχών «Natura» και θέλουμε και εμείς να έχουμε την ίδια μεταχείριση».

Ο κ. Σώσειλος ανέφερε ακόμα ότι αντιπροσωπεία του Δήμου «ανέπτυξε τα επιχειρήματά της στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής όπου συζητήθηκε το θέμα προκειμένου να εξασφαλιστεί παρέκκλιση, αλλά δεν κατέστη δυνατό να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Δυστυχώς» είπε «χρειάζεται να γίνουν και άλλες μελέτες. Η εταιρεία η οποία έχει εξασφαλίσει την άδεια για την δημιουργία του αιολικού πάρκου, θα κάνει και άλλες περιβαλλοντικές μελέτες στις οποίες θα προστεθούν νέα στοιχεία».

Ευελπιστούμε ότι «τελικά θα τα καταφέρουμε για να προχωρήσει και το δικό μας έργο» κατέληξε ο Δήμαρχος Λευκάρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα