ΔΗΣΥ: Οι ανακοινώσεις για Τρ. Κύπρου το πρώτο βήμα για ανάκαμψη, χρειάζονται πολλές προσπάθειες

14:36 30/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι ανακοινώσεις για την Τράπεζα Κύπρου είναι το πρώτο βήμα για να επανέλθει το τραπεζικό σύστημα σε ανάκαμψη, χρειάζονται όμως και άλλες προσπάθειες, επισημαίνει ο ΔΗΣΥ, καλώντας όλους σε ενότητα και συλλογική δράση.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος, ο Βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι η τοποθέτηση του ΔΗΣΥ σχετικά

με τις αποφάσεις που λήφθηκαν για την Τράπεζα Κύπρου ήταν από την αρχή ξεκάθαρη, λέγοντας ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και ότι μια μάχη έχει κερδηθεί αλλά όχι και ο αγώνας.

«Η Τράπεζα Κύπρου και το τραπεζικό σύστημα θα μπορέσουν από τούδε και στο εξής να εξομαλυνθούν, ωστόσο δεν έχει κερδηθεί ο αγώνας , πρέπει να είμαστε όλοι θετικοί και συμπαραστάτες στην προσπάθεια εφαρμογής του προγράμματος όσες και αν είναι οι διαφορετικές απόψεις μας»,είπε.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το κόμμα του δεν συμμερίζεται τις απόψεις αυτών που αυτές τις ώρες θέλουν να επαναφέρουν μια συζήτηση που είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο , λέγοντας ότι η καλύτερη απάντηση θα είναι να δώσουμε συνενωμένοι την μάχη ούτως ώστε η οικονομία της Κύπρου να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Είπε ότι με την απόφαση που έχει ληφθεί για να εξέλθει η Τράπεζα Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης έγινε ένα πρώτο βήμα και γνωρίζουμε τα επόμενα που πρέπει να γίνουν ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Τόνισε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις και το ζητούμενο είναι μέσα στους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια να καταργηθούν οι περιορισμοί, να λειτουργήσει ξανά το τραπεζικό σύστημα απρόσκοπτα.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι ταυτόχρονα και οι τράπεζες με πρώτη την Κύπρου, πρέπει να εξετάσουν τις συνθήκες δανεισμού για τα υφιστάμενα δάνεια, ιδιαίτερα τα επιτόκια και να ασκήσουν πολιτικές επιμήκυνσης των δανείων για να αποφύγουμε τον φαύλο κύκλο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τις σωστές κινήσεις και αποφάσεις θα αναδείξουμε τις πραγματικές δυνάμεις και αρετές της οικονομίας μας και θα μπούμε ξανά σε δρόμο ανάκαμψης», σημείωσε.

Ανακοίνωση Γερμανικής Πρεσβείας

————

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ απέρριψε ισχυρισμούς, όπως είπε, που περιέχονται σε ανακοίνωση της Πρεσβείας της Γερμανίας «ότι ήταν η Λευκωσία (και ειδικότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) που είχε την ιδέα ακόμα και για ‘κούρεμα’ και αυτών των ‘ασφαλισμένων καταθέσεων’(κάτω από 100.000 ευρώ)».

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα περί αυστηρού μηνύματος του Βερολίνου ή ότι “αδειάζει το Βερολίνο τον Αναστασιάδη”, ο κ. Προδρόμου είπε ότι εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κύπρος συζήτησαν και θεώρησαν ως λύση μια γενική συμμετοχή όλων των καταθετών στις ανάγκες νέων κεφαλαίων, «ήταν διότι προηγουμένως συλλογικά το Eurogroup είχε επιβάλει την εντελώς παράδοξη αυτή ιδέα μετατροπής καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο».

«Δεν είναι δυνατό κανείς να ‘αδειάσει’ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κύπρο ούτε και να στέλνει ‘αυστηρά μηνύματα’, από τη στιγμή που οι εταίροι ομόφωνα στο Eurogroup (συμπεριλαμβανόμενης και την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), όχι απλώς θεώρησαν, αλλά αποφάσισαν υποχρεωτική συμμετοχή και των ασφαλισμένων ακόμα καταθέσεων στο Πρόγραμμα», συνέχισε ο κ. Προδρόμου.

Αφού υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος «είχε οδηγηθεί να πάρει κατ’αρχάς αυτήν την απόφαση κάτω από απειλή ότι ‘θα έκλειναν τις τράπεζες της Κύπρου’», ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι εκείνο που προέχει αυτή την ώρα είναι όλοι μαζί, από κοινού η Κύπρος μαζί με τους εταίρους μας, να εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των συμφωνιών, παρά τις όποιες ατέλειες και αδυναμίες του Προγράμματος.

«Σε αυτή την προσπάθεια αναμένουμε ότι θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη και κάποια ζητήματα που έχει ήδη επισημάνει η κυπριακή πλευρά με τη σχετική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και με άλλες παραστάσεις. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που με την τελική απόφαση για την Τράπεζα Κύπρου (και τα βασικά ίδια κεφάλαιά της) φάνηκε ότι υπάρχουν περιθώρια να ερμηνεύονται διαφορετικά ακόμα και συγκεκριμένες-αριθμημένες πρόνοιες του Μνημονίου», πρόσθεσε.

Διακρίσεις μαθητών σε διεθνείς διαγωνισμούς

——————————

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε επίσης στις διακρίσεις Κυπρίων μαθητριών και μαθητών σε Ολυμπιάδες μαθηματικών και χημείας, λέγοντας ότι υπενθυμίζουν τις πραγματικές δυνάμεις και αξίες αυτής της κοινωνίας και ξεχωρίζουν ως όαση ανάμεσα στις μεγάλες δυσκολίες της οικονομίας και στην πληθώρα προβλημάτων και αρνητικών εξελίξεων .

Είπε ότι οι μαθητές με τις διακρίσεις τους δείχνουν σε όλους μας το μοναδικό δρόμο της ανάτασης και προκοπής, με την ευσυνείδητη εργασία και την έφεση για μάθηση.

«Την ίδια ώρα θέτουν όμως ψηλά και τον πήχη των υποχρεώσεων της πολιτείας για να στηρίξει ουσιαστικά, με μεθοδικότητα και συνέχεια μια πορεία μέσα από την κοινωνία της γνώσης, της πληροφορίας και της καινοτομίας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα