Δημοσιεύματα αμερικανικού Τύπου για κυπριακή οικονομία

18:06 11/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν σήμερα στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις αρκετές αναφορές στην κυπριακή οικονομία και τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα για την υπογραφή του μνημονίου με την τρόικα.

Κύριο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Μην διασώζετε την Κύπρο» αναφέρεται στις πολιτικές διεργασίες στο Βερολίνο αυτό το διάστημα

και στο ενδεχόμενο οι Σοσιαλδημοκράτες στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο να μην επικυρώσουν τη συνεισφορά της Γερμανίας σε δάνειο προς την Κύπρο. Και αυτό γιατί, όπως τονίζεται, η κεντροαριστερά αντιπολίτευση στη χώρα δεν αρέσκεται στην ιδέα να επιχορηγήσει επισφαλείς συναλλαγές σε κυπριακές τράπεζες, οι οποίες θα είναι οι κύριοι δικαιούχοι ενός πακέτου διάσωσης ύψους €17.5 δις.

Η σύνταξη της WSJ κάνει ιδιαίτερη μνεία στις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες στη Γερμανία, δεδομένου ότι οι Χριστιανοδημοκράτες επιθυμούν να περιμένουν έως την εκλογή νέου Προέδρου της Κύπρου τον ερχόμενο μήνα, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερη συμφωνία με το νικητή των εκλογών. Εν κατακλείδι, τονίζεται, «η ανησυχία της κ. Μέρκελ είναι να αποφύγει να καταστρέψει τις πιθανότητες επανεκλογής της, ανοίγοντας την πόρτα σε νέες οικονομικές αναταραχές, ωστόσο, είναι σκανδαλώδες να ζητείται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να επωμιστούν το κόστος της πολιτικής εξασφάλισης της Γερμανίδας Καγκελαρίου».

Ακόμη και μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει συστημικές αντιδράσεις εντός ευρωζώνης, προσθέτει η σύνταξη, υποτιμώντας με τον τρόπο αυτό τις ενδεχόμενες επιπτώσεις μιας κυπριακής χρεοκοπίας.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ανταπόκριση του Landon Thomas από το Λονδίνο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Σε διάσωση της Κύπρου, ερωτήματα αν θα πρέπει οι καταθέτες να επωμιστούν το λογαριασμό».

Μεταξύ άλλων επισημαίνονται οι δεσμοί Κύπρου – Ρωσίας, γεγονός που δυσχεραίνει μια ενδεχόμενη τιμωρία καταθετών σε τράπεζες όπως η Τράπεζα Κύπρου, όπου ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος είναι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Dmitry Rybolovlev. Τονίζεται παράλληλα ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν την Κύπρο ως μια νέα ευκαιρία να ασκήσουν κριτική σε τράπεζες που θεωρούν πως είναι τόσο σημαντικές για την οικονομία μιας χώρας, που η κυβέρνηση θα πράξει οτιδήποτε προκειμένου να αποτρέψει μια ενδεχόμενη πτώχευσή τους. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν επίσης ότι η κίνηση προκειμένου να εξαναγκαστούν οι ανασφάλιστοι μεγαλοκαταθέτες να μοιραστούν το βάρος με Ευρωπαίους φορολογούμενους θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην αγορά ότι η ριψοκίνδυνη χρηματοπιστωτική συμπεριφορά επιφέρει συνέπειες.

Η Rebecca Christie σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες στο πρακτορείο BLOOMBERG αναφέρεται στο υπό συζήτηση σχέδιο διάσωσης της Κύπρου και στο καταμερισμό των βαρών, την ώρα που οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί ηγέτες καταφθάνουν στη Μεγαλόνησο για να συμμετάσχουν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Όπως επισημαίνεται, οι ομολογιούχοι βρίσκονται στο στόχαστρο, καθώς εντείνονται οι συζητήσεις για το κυπριακό σχέδιο διάσωσης, το ύψος του οποίου αναμένεται να φθάσει στον ΑΕΠ της χώρας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στη Λεμεσό για να συζητήσουν τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά και για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη, ως διαδόχου του Δημήτρη Χριστόφια, στις επικείμενες κυπριακές εκλογές.

Σε σχέση με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης σημειώνεται ότι έχει αποκλειστεί προς το παρόν μια διαγραφή χρέους ανάλογη με της Ελλάδας, ενώ εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι, με το βάρος να πέφτει στους μετόχους των τραπεζών και πιθανώς στους καταθέτες.

Όπως επισημαίνει ο Guntram Wolff, της Δεξαμενής Σκέψης Bruegel, ο τρόπος του καταμερισμού των βαρών του σχεδίου διάσωσης θα είναι σημαντικός για την υπερψήφισή του από το γερμανικό Κοινοβούλιο, ακόμη και υπό τον κίνδυνο να σταλεί ένα πολύ κακό μήνυμα στις αγορές. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν πρόκειται το γερμανικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει τη διάσωση των καταθετών των κυπριακών τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα