Δημόσια προσφορά αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου προτείνει ο Α. Νεοφύτου

15:12 23/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Χαιρετίζει τη συμφωνία της Hermes Airports με την Far Eastern Phoenix Ltd o Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προτείνοντας την ίδια ώρα όπως για διασφάλιση της εφαρμογής της το κράτος και η Hermes προχωρήσουν σε συγκεκριμένη δημόσια προσφορά αξιοποίησης του χώρου του παλιού αεροδρομίου για 50 χρόνια.

Σε

ανακοίνωσή του, ο κ. Νεοφύτου χαιρετίζει «την πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα για την προσέλκυση της συγκεκριμένης επένδυσης». Είναι, αναφέρει, «ένα έργο που θα βοηθήσει όλη την επαρχία, και ιδιαίτερα την πόλη της Λάρνακας».

Προσθέτει ότι «επειδή θέλουμε αυτή η επένδυση όπως και κάθε πιθανή νέα επένδυση να υλοποιείται και να έχει τα οφέλη που πρέπει στην κυπριακή οικονομία, ταπεινά υποδεικνύουμε τον σωστό τρόπο με τον οποίο αυτή η επένδυση θα μετατραπεί από συμφωνία στα χαρτιά, σε υλοποιημένο έργο προς όφελος του συνόλου της οικονομίας της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, «είναι γνωστό ότι η εταιρεία Hermes Airports έχει τη διαχείριση των αεροδρομίων μέχρι το 2031». Αρα, αναφέρει, «της εναπομένουν 19 χρόνια διαχείρισης των αεροδρομίων και του χώρου του παλιού αεροδρομίου». Προσθέτει ότι το γεγονός ότι οι οποιοιδήποτε σχεδιασμοί για τη χρήση του χώρου θα τυγχάνουν την έγκριση του κράτους είναι τυπική προϋπόθεση, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα το κράτος θα δώσει την τελική του απάντηση.

Ο κ. Νεοφύτου συνεχίζει ότι «δηλώθηκε ότι η κινέζικη εταιρεία Far Eastern Phoenix Ltd για να μπορέσει να πραγματοποιήσει αυτή την μεγάλη επένδυση χρειάζεται μεγαλύτερη χρονική περίοδο στο συμβόλαιο, μέχρι και 50 χρόνια», εκφράζοντας τη θέση ότι «είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν κάνεις μεγάλη επένδυση να χρειάζεσαι βάθος χρόνου για να μπορέσεις να κάνεις την επένδυση σου βιώσιμη και να μπορέσεις να αποπληρώσεις τις κεφαλαιουχικές σου δαπάνες».

Προτείνει όπως η Hermes Airports μαζί με το κράτος «προχωρήσουν σε δημοσίευση, όχι μόνο στα κυπριακά μέσα, αλλά και στα ευρωπαϊκά, γιατί έτσι προβλέπουν οι κοινοτικοί κανονισμοί, ότι δέχονται την εκδήλωση ενδιαφέροντος για αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου για 50 χρόνια».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ επισημαίνει επίσης ότι «μπορούν να είναι πάρα, μα πάρα πολύ συγκεκριμένοι και να καθορίσουν ότι αναζητούν ενδιαφερόμενο επενδυτή για ανέγερση εκθεσιακού χώρου για αυτές τις δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, για μια περίοδο διαχείρισης 50 ετών».

Με αυτό τον τρόπο, αναφέρει, «περιορίζονται κατά πολύ και άλλοι πιθανοί ενδιαφερόμενοι ή εάν ενδιαφερθεί και κάποιος άλλος θα είναι μόνο για την συγκεκριμένη επένδυση». Με αυτό τον τρόπο, προσθέτει, «θα ξεπεράσουμε τα ζητήματα δημοσίων προσφορών αλλά βοηθούμε στην υλοποίηση της επένδυσης αυτής».

Επαναλαμβάνει ότι «χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία», προσθέτοντας ότι «υποδεικνύουμε αυτή την διαδικασία γιατί πιστεύουμε ότι με την διαδικασία αυτή θα εξασφαλίσουμε την επένδυση».

Θεωρούμε, αναφέρει, ότι «αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος που θα διασφαλίσουμε την νομιμότητα αλλά και την υλοποίηση αυτής της επένδυσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα