Δήμος Λευκωσίας : Όλοι οι πολίτες δικαιούνται να απολαμβάνουν την εντός των τειχών πόλη

17:40 28/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο Δήμος Λευκωσίας πιστεύει ότι όλοι οι πολίτες δικαιούνται να απολαμβάνουν την εντός των τειχών πόλη, τα ιστορικά της μνημεία, τους θρησκευτικούς και τους δημόσιους της χώρους.

Σε ανακοίνωση σημειώνεται πως θεωρούμε ευθύνη του Δήμου τη δημιουργία δημοτικών χώρων συνάθροισης και απόδειξη αυτού είναι η μεγάλη επένδυση στη δημιουργία της Πλατείας Ελευθερίας όπως και τα πολλά μικρότερα πάρκα στις γειτονιές της πόλης.

Την ίδια ώρα, αναφέρεται, η πολιτεία έχει την ευθύνη να διαφυλάσσει το δικαίωμα κάθε ιδιοκτήτη, επιχειρηματία ή κάτοικου στην περιουσία

του και στην δυνατότητα αξιοποίησης της.

“Δημόσιοι χώροι υπάρχουν και πρέπει να δημιουργηθούν και άλλοι. Σήμερα υπάρχουν παγκάκια στους πεζόδρομους και σύντομα οι υπηρεσίες του Δήμου προχωρούν στην τοποθέτηση και άλλων οκτώ σε όλη την έκταση των πεζόδρομων και στην περιοχή της Φανερωμένης για την εξυπηρέτηση των πολιτών που επιθυμούν να ξεκουραστούν κατά τον περίπατο τους στην περιοχή”, προστίθεται.

Αναφέρεται ότι η διεκδίκηση για περισσότερους δημόσιους χώρους είναι θεμιτή και ο Δήμος Λευκωσίας δηλώνει έτοιμος να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης αλλά αυτό προϋποθέτει και ευθύνες – ευθύνη στη διαχείριση των χώρων αυτών, ευθύνη και σεβασμό προς τις ελευθερίες όλων των πολιτών.

“Η ελευθερία του καθενός από εμάς σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Ας θυμηθούμε ότι αν σήμερα «μειώθηκε» ο δημόσιος χώρος διότι η περίβολος της εκκλησίας της Φανερωμένης κλείνει το βράδυ, αυτό έγινε διότι μερίδα συμπολιτών μας επανειλημμένα, χωρίς ίχνος σεβασμού προς το χώρο και τα πιστεύω άλλων συμπολιτών τους, βανδάλιζαν την εκκλησία”, σημειώνεται.

Ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει ότι είναι περήφανος που σήμερα μετά από πολλά χρόνια οι πεζόδρομοι της Λευκωσίας είναι γεμάτοι από ζωή, ζωντάνια και χαρά, με επισκέπτες από όλη την Κύπρο και το εξωτερικό.

Στόχος των συνεχών προσπαθειών του Δήμου, σημειώνεται, είναι η εντός των τειχών πόλη να αποτελέσει ένα ζωντανό πυρήνα της Πρωτεύουσας.

Η εμπορική αναζωογόνηση της περιοχής, αναφέρεται, βασίστηκε σε μια σειρά δράσεων του Δήμου Λευκωσίας καθώς και στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αυτή τη μεγάλη αλλαγή, λέει ο Δήμος Λευκωσίας, καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να διατηρήσουμε τη δυναμική αυτή προς το συμφέρον όλων των πολιτών – προς αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε για την ισορροπημένη ανάπτυξη της πόλης.

Ζητούμε, συνεχίζει ο Δήμος Λευκωσίας, από τους επιχειρηματίες να τηρούν τους όρους των πολεοδομικών τους αδειών και με δική τους ευθύνη να μην υπερβαίνουν τα όρια που τους παραχωρούνται.

Διαβεβαιώνουμε, σημειώνει, ότι θα συνεχίσουμε με περισσότερη αυστηρότητα τον έλεγχο των χώρων στους πεζόδρομους και ζητούμε από όλους να σέβονται τους δημόσιους χώρους της πόλης – γιατί την πόλη θέλουμε και πρέπει να μπορεί να την απολαμβάνει όλος ο κόσμος.

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία, προχωρούμε, αναφέρει ο Δήμος Λευκωσίας, σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τη λήψη επιπλέον μέτρων για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας οχημάτων άμεσης ανάγκης στο σύνολο της εντός των τειχών πόλη.

Επενδύουμε και βελτιώνουμε, προσθέτει, το κτιστό περιβάλλον της πόλης μας, με σειρά έργων ανάπλασης στις περιοχές Τακτ ελ Καλέ, Παλιού Δημαρχείου και Πύλης Πάφου.

Αναφέρει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα αρκετοί δημότες και επιχειρηματίες προέρχονται από την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης στην περιοχή τους (δηλαδή ένα σχέδιο που να συνδυάζει συντελεστές ανάπτυξης, κατανομή χρήσεων, σχέδιο κινητικότητας με τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πολιτική για χώρους στάθμευσης και την αναβάθμιση της ολικής ποιότητας του δημόσιου χώρου σε σημεία και περιοχές καίριας σημασίας).

“Ο Δήμος έχει προχωρήσει στην κατάρτιση Σχεδίου Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας από τους εμπειρογνώμονες της SKM Colin Buchanan. Μέσω του Σχεδίου αυτού, που σήμερα διανύει τη διαδικασία έγκρισης του όπως προνοείται από τις σχετικές διαδικασίες και νομοθεσίες, προωθούμε την αποσαφήνιση των ζωνών ανάπτυξης σε ολόκληρη την εντός των τειχών πόλη. Για πρώτη φορά προσδιορίζονται νέες οικιστικές περιοχές, περιοχές ήπιας χρήσης και εμπορικές περιοχές, κάτι που ευελπιστούμε θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη και θα προσελκύσει νέους κατοίκους”, καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα