Δημοκρατικά ελλείμματα βρίσκει στην Τουρκία η Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ

19:16 14/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σοβαρά δημοκρατικά ελλείμματα επισημάνθηκαν από την Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ κατά τη διάρκεια συζήτησης της γνωμοδότησης «Στρατηγική διεύρυνσης και κυριότερες προκλήσεις για την περίοδο 2012-2013», που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με σημερινό δελτίο Τύπου της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Επιτροπή «παρουσιάζοντας τη γνωμοδότηση ο κ. Van den Brande, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και νυν μέλος του Προεδρείου της, αποδοκίμασε

το γεγονός ότι σε όλα τα κρατικά επίπεδα εξακολουθούν να διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας, των δικαιωμάτων της γυναίκας, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, της ισότητας των φύλων, καθώς και των βασικών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου».

Ο κ. Van den Brande ανέφερε επίσης ότι η διαφάνεια, η λογοδοσία και οι συλλογικοί μηχανισμοί θα πρέπει να ενισχυθούν στο σύνολό τους σε τοπικό επίπεδο και ενθάρρυνε τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της διαφθοράς, ιδίως στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προστίθεται ότι σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας Ελένη Λουκαΐδου αναφέρθηκε σε βασικές παραλείψεις του εγγράφου, όπως την ανάγκη να συμβάλλει η Τουρκία στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

Η κ. Λουκαΐδου έθεσε, επίσης, υπόψη των μελών πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος στην Κύπρο, η Τουρκία θα επινοούσε επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τη στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο.

Τέλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη στάση και άρνηση της Τουρκίας για οποιαδήποτε συνεργασία ή επικοινωνία με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα