Δημιούργησαν “Βιολογικό” βηματοδότη

12:04 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έναν «βιολογικό» βηματοδότη καρδιάς δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ μετατρέποντας παλλόμενα κύτταρα του καρδιακού μυός σε κύτταρα που ελέγχουν τον καρδιακό παλμό.

Με «όχημα» έναν γενετικώς τροποποιημένο ιό

Οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Καρδιάς Cedars – Sinai ενέχυσαν έναν γενετικώς τροποποιημένο ιό σε ινδικά χοιρίδια με στόχο να μετατρέψουν τμήμα της καρδιάς τους σε έναν λειτουργικό βηματοδότη, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology».

Η ανθρώπινη καρδιά αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα,

ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, λιγότερα από 10.000 είναι τα υπεύθυνα για τον έλεγχο του καρδιακού παλμού. Η γήρανση του οργανισμού καθώς και οι ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές αρρυθμίες – ακόμη και σε «πάγωμα» του καρδιακού παλμού, που ονομάζεται ανακοπή καρδιάς. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι γιατροί εμφυτεύουν έναν βηματοδότη στην καρδιά ο οποίος λειτουργεί με μπαταρία και ρυθμίζει τον καρδιακό παλμό.

Δημιουργία κυττάρων – «ρυθμιστών» του καρδιακού παλμού

Ως εναλλακτική αυτής της συμβατικής μεθόδου οι ερευνητές από το Cedars-Sinai επιχείρησαν να αποκαταστήσουν την ίδια την ικανότητα της καρδιάς να κρατά σε… ρυθμό τον καρδιακό ρυθμό δημιουργώντας νέα κύτταρα που ελέγχουν τον καρδιακό παλμό.

Προκειμένου να το καταφέρουν…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα