Δηλώσεις Νταβούτογλου για οθωμανικό νεκροταφείο στην Ελλάδα

16:22 23/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τίτλο «Κρίση νεκροταφείου με την Ελλάδα» η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ γράφει ότι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας επικρατεί κρίση για την ιδιοκτησία των οθωμανικών νεκροταφείων στην Ελλάδα.

Το ελληνικό Δικαστήριο, αναφέρεται, αποφάσισε ότι το νεκροταφείο που βρίσκεται στο χωριό Κοπτερό (Γιαλιμλί) της Κομοτηνής είναι κρατικό ακίνητο το οποίο παραχωρήθηκε για την χρησιμοποίηση από το κοινό την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας και, στο

πλαίσιο της συνέχειας του κράτους, η ιδιοκτησία αυτή έχει περάσει στην Ελλάδα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυριζόμενο ότι η απόφαση αντιτίθεται στην συνθήκη της Λωζάνης άσκησε έφεση.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, Οσμάν Κορουτούρκ απάντησε ότι σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης, η τουρκική κυβέρνηση παρέχει προστασία στις εκκλησίες, τις συναγωγές, τα νεκροταφεία και στους άλλους θρησκευτικούς θεσμούς των μειονοτήτων. ”Τα δικαιώματα που αναγνωρίζει η Τουρκία στις μη μουσουλμανικές μειονότητες, αναγνωρίζονται και από την Ελλάδα στην μουσουλμανική μειονότητα που βρίσκεται στην χώρα. Στο πλαίσιο αυτό η Συνθήκη της Λωζάνης θέτει υπό εγγύηση την προστασία των νεκροταφείων της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη”.

Παρόλα αυτά, αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Νταβούτογλου, τον τελευταίο καιρό, στο πλαίσιο της διαφωνίας που ξέσπασε αναφορικά με την ιδιοκτησία του νεκροταφείου του χωριού Κοπτερό, το δικαστήριο της Ροδόπης έλαβε απόφαση ισχυριζόμενο ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου αυτού πέρασε στην Ελλάδα. Συνεχίζεται, σημειώνει, η έφεση που ασκήθηκε για την απόφαση αυτή, η οποία περιέχει στοιχεία αντίθετα με την συνθήκη της Λωζάνης και τις διατάξεις του νόμου περί Bακουφίων. Η δίκη παρακολουθείται στενά, σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Keywords
Τυχαία Θέματα