Δικαίωση Κώστα Θεμιστοκλέους για δυσφήμιση από Ζαχαρία Κουλία

15:21 26/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη δικαίωση του πρώην Υπουργού Κώστα Θεμιστοκλέους σε αγωγή του για δυσφήμιση κατά του βουλευτή Ζαχαρία Κουλία αποφάσισε χτες το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέποντας και παραμερίζοντας την πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε το βουλευτή.

Η υπόθεση έχει να κάνει με αναφορά του Ζαχαρία Κουλία την 26η Μαΐου 2006 στην εκπομπή «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο» κατά την οποία ο βουλευτής, στο πλαίσιο επικρίσεων που διατύπωνε εναντίον του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για το γεγονός

ότι συμμετείχε σε δείπνο που του παρέθεσε στα κατεχόμενα στις 25 Μαΐου 2006 ο τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφέρθηκε στον πρώην Υπουργό ο οποίος συμμετείχε επίσης στο εν λόγω δείπνο, λέγοντας ότι «… ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσφατα εισέπραξε και ένα σεβαστό ποσό 7 χιλιάδων λιρών από τουρκική εταιρεία και την επομένη πήγε σ΄ ένα τηλεοπτικό σταθμό και έλεγε δεν υπάρχει ψευδοκράτος…».

Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η αποδιδόμενη ενέργεια της είσπραξης χρημάτων και της εμφάνισης σε τηλεοπτικό σταθμό, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, παρά μόνο, ως μια ενέργεια και όχι ως δυο, όπως πρωτοδίκως αναφέρεται» και εξηγεί ότι ο συνδυασμός των πιο πάνω ενεργειών με τις χρησιμοποιούμενες λέξεις και τη σύνθεση που έκαμε ο κ. Κουλίας «δεν αφήνουν άλλη ερμηνεία παρά ότι υπαινίσσεται ότι ο εφεσείων ενήργησε, όπως κατ’ ισχυρισμό ενήργησε, αφού προηγήθηκε η ανάληψη των χρημάτων από την τουρκική εταιρεία».

«Συμπεριφορά η οποία, στο πλαίσιο του περιβάλλοντος της Κύπρου, της τουρκικής εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος από τα τουρκικά στρατεύματα, μπορεί να δημιουργήσει στο μέσο λογικό αναγνώστη, στην απουσία άλλης αναφοράς, αισθήματα μίσους, περιφρόνησης και χλευασμού του εφεσείοντα», προστίθεται στην απόφαση.

Ως αποτέλεσμα της απόφασης, ο βουλευτής καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις στον Κώστα Θεμιστοκλέους οι οποίες, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί μετά από σχετική επανεκδίκαση της υπόθεσης από πρωτόδικο Δικαστήριο, το οποίο ωστόσο θα συνέλθει με διαφορετική σύνθεση, δηλαδή με άλλο Δικαστή.

Ο βουλευτής καλείται επίσης να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα τόσο αυτά που αφορούν την πρωτόδικη εκδίκαση όσο και την κατ’ έφεση εκδίκαση.

Για τον κ. Θεμιστοκλέους εμφανίστηκαν οι δικηγόροι Μιχάλης Παπαπέτρου και Στέλλα Λεμονάρη και για τον κ. Κουλία ο δικηγόρος Ανδρέας Αγγελίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα