Διήμερο εργαστήρι Animation στη Λευκωσία

14:07 29/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με στόχο την εισαγωγή των νέων στις βασικές αρχές του παραδοσιακού Animation πραγματοποιήθηκε πρόσφατα το διήμερο νεανικό εκπαιδευτικό εργαστήρι, για την τέχνη του Animation, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το πρωτότυπο εργαστήρι πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ελληνικής Τράπεζας, του Διεθνούς

Φεστιβάλ Animation της Κύπρου – Όψεις του Κόσμου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και την περιβαλλοντική οργάνωση CYMEPA.

Στο εργαστήρι συμμετείχαν μαθητές του Γυμνασίου Αγίου Βασιλείου Λευκωσίας, το οποίο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» και ακολουθεί το πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ενότητα «Πολιτισμός και Περιβάλλον».

Τα παιδιά, με την καθοδήγηση και σημαντική υποστήριξη των διοργανωτών και ειδικά του καλλιτεχνικού διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation της Κύπρου – Όψεις του Κόσμου, Γιώργου Τσαγγάρη, καθώς επίσης και των καθηγητών τους, αγκάλιασαν αυτή τη δραστηριότητα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Οι μαθητές και μαθήτριες αρχικά σχεδίασαν τις μασκώτες της Ελληνικής Τράπεζας (τον Φλουρή και τη Διαμάντω) και στη συνέχεια πειραματίστηκαν με τους διάφορους τρόπους, που θα μπορούσαν να δώσουν την αίσθηση «κίνησης» στα σχέδια που έκαναν.

Ήρθαν σε επαφή με την αρχέγονη τεχνική του «Ζωοτροπίου», το οποίο αποτέλεσε τον προάγγελο του κινηματογράφου. Δημιούργησαν μάλιστα δύο Ζωοτρόπια (κύλινδρος με κάθετες σχισμές από τις οποίες ο θεατής βλέπει στατικές εικόνες ζωγραφισμένες σε λωρίδα και τοποθετημένες στο εσωτερικό τοίχωμα του κυλίνδρου) και τοποθέτησαν μέσα τα σχέδιά τους.

Με την κίνηση του κυλίνδρου διαπίστωσαν ότι δημιουργείτο η ψευδαίσθηση της κίνησης των σχεδίων τους.

Το εργαστήρι Animation πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης και του αφιερώματος στη δουλειά του Bordo Dovnikovic, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες παγκοσμίως και πρωτοπόρους στην τέχνη του animation.

Keywords
Τυχαία Θέματα