Διερεύνηση των συμφωνιών «ξεπουλήματος» των κυπριακών τραπεζών στην Πειραιώς ζητά το ΑΚΕΛ

13:37 23/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά ερωτημάτων για τη συμφωνία πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών Τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς, θέτει το ΑΚΕΛ, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα αλλά και ζητώντας, παράλληλα, πλήρη διερεύνηση των γεγονότων και των ευθυνών για την ετεροβαρή, όπως την χαρακτηρίζει, συμφωνία.

Όπως δήλωσε σήμερα στα γραφεία του ΑΚΕΛ

ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Σταύρος Ευαγόρου, εδώ και καιρό το ΑΚΕΛ έχει ζητήσει επίσημα με επιστολή μας μέσω της Βουλής να κατατεθεί το ακριβές κείμενο της συμφωνίας πώλησης των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς. Πρόσθεσε πως, με βάση σωρεία δημοσιευμάτων αλλά και δηλώσεων παραγόντων των κυπριακών τραπεζών όπως αυτή του τέως Προέδρου της Τράπεζας Κύπρου Αντρέα Αρτέμη, πρόκειται για μια πολύ κακή συμφωνία.

«Είναι γεγονός ότι η ιδιαίτερα ζημιογόνα και ετεροβαρής για την κυπριακή οικονομία συμφωνία είναι αποτέλεσμα των αφόρητων πιέσεων που ασκήθηκαν από την Τρόικα πάνω στη δική μας πλευρά για αποξένωση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με στόχο να αποφευχθεί ο συστημικός κίνδυνος για την ίδια την Ευρωζώνη», είπε, θέτοντας στη συνέχεια μια σειρά από ερωτήματα.

«Ποιοι και γιατί αποδέχτηκαν μια τόσο ετεροβαρή συμφωνία για τον τόπο με συνολική ζημιά της τάξης των 8,5δις ευρώ. Πώς γίνεται η Τράπεζα Πειραιώς που ‘εξαγόρασε’ τις κυπριακές τράπεζες να καθίσταται ξαφνικά κερδοφόρα με κέρδη που εκτοξεύτηκαν στα 3,6 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 την στιγμή που το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 πραγματοποίησε ζημιές της τάξης του 0,2 δις ευρώ», διερωτήθηκε.

Εθεσε επίσης το ερώτημα πώς γίνεται και πως έγινε αποδεκτό, δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 23,9 δις ευρώ να ξεπουληθεί στην εξευτελιστική τιμή των 16,4 δις και την ίδια στιγμή να φορτώνουν στην Τράπεζα Κύπρου ELA ύψους 5,4 δις ευρώ», όπως και το πώς γίνεται αυτή η πολύ κακή και καταστροφική για την κυπριακή οικονομία συμφωνία να περιλαμβάνει και ρήτρα μελλοντικών υποχρεώσεων που πιθανόν να προκύψουν προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Ευαγόρου έκανε λόγο για ξεπούλημα των κυπριακών τραπεζών το οποίο, όπως ανέφερε, είχε σαν αποτέλεσμα να προστατευθεί και να ενισχυθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη μια, και να φορτωθεί ο κυπριακός λαός ένα δυσβάστακτο βάρος πολλών δις. ευρώ από την άλλη.

«Ως ΑΚΕΛ ζητούμε πλήρη διερεύνηση των γεγονότων αλλά και των ευθυνών που φαίνεται ότι υπάρχουν και οδήγησαν σ΄ αυτή την ιδιαίτερα ετεροβαρή για την πλευρά μας συμφωνία», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Ευαγόρου εξέφρασε την απορία γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις 22 Μαρτίου σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Σαμαρά εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του «για την ρύθμιση του ζητήματος της αποξένωσης των ελλαδικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών, με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους, με σημαντικό όφελος για τη δική μας πλευρά».

Ερωτηθείς ποιους θεωρεί το ΑΚΕΛ ως υπεύθυνους, ο κ. Ευαγόρου είπε πως αναμένουν πρώτιστα να κατατεθεί η ίδια η συμφωνία, «διότι διαρρέουν ποσά, διαρρέουν ρήτρες από εκείνους οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν την συμφωνία. Ανέφερε πως δεν έχουν διαψευσθεί από τον οποιονδήποτε ούτε οι αριθμοί, ούτε οι συνθήκες, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ ζητά διερεύνηση από την Ερευνητική Επιτροπή και από την Βουλή.

«Την ώρα που ζητούμε διερεύνηση, προκαταβολικά να κατανείμουμε εμείς ευθύνες δεν θεωρώ ότι είναι σωστό, είναι αδόκιμο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα