Διάσταση απόψεων Κάμερον-Ολάντ για το μέλλον της Ευρ. Ένωσης

22:04 31/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Εμφανής έγινε η διάσταση απόψεων μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της ΕΕ κατά την πρώτη βρετανο-γαλλική σύνοδο μετά την εκλογή του Γάλλου Προέδρου.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό στο Μπράιζ Νόρτον, ο κ. Ολάντ είπε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αναμένεται «να ακολουθήσει το παράδειγμα μίας χώρας». Στο σημείο αυτό ο κ. Ολάντ αναφερόταν στις προσπάθειες του οικοδεσπότη του να διαπραγματευτεί μία πιο ευέλικτη ΕΕ, με επιστροφή αρμοδιοτήτων στις εθνικές

κυβερνήσεις των κρατών-μελών.

Ο κ. Κάμερον έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της χώρας του από την ΕΕ πριν από το 2017, δηλώνοντας πεπεισμένος πως έως τότε θα έχει επιτύχει μία νέα σχέση της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες.

Ο Φρανσουά Ολάντ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών πριν από το 2017, όπως επιδιώκει ο Βρετανός ηγέτης, «δεν είναι προτεραιότητα προς το παρόν». Πάντως ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε τη δέσμευσή του να αλλάξει τη σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών.

Πέρα από τα ευρωπαϊκά θέματα, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τις στενές σχέσεις των χωρών τους στον τομέα της άμυνας, με την υπογραφή νέων συμφωνιών. Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη επίσης για τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ο κ. Ολάντ, εξάλλου, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την προσωπική του ζωή.

Keywords
Τυχαία Θέματα