Διαφορετική μεταχείριση μικροκαταθετών προκρίνει το Eurogroup, δηλώνει ο Ντέισελμπλουμ

23:44 18/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

To Eurogroup διατηρεί την άποψη ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους μεγάλους καταθέτες και επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω από 100 χιλ. ευρώ, αναφέρει σε δήλωσή του που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απόψε, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να εισάξουν πιο προοδευτικά το εφάπαξ τέλος σε σχέση με αυτό που συμφωνήθηκε στις 16 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει

να αποφέρει τη στοχευμένη μείωση του χρηματοοικονομικού φακελου και δεν θα επηρεάσει το συνολικό πόσο της οικονομικής βοήθειας (προς την Κύπρο) μέχρι 10 δισεκ. ευρώ, σημειώνει.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ υπενθυμίζει στη δήλωσή του ότι η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου επί των βασικών σημείων του προγράμματος προσαρμογής και του οικονομικού φακέλου για την Κύπρο, αντανακλά τη συναίνεση στην οποία κατέληξαν η κυπριακή Κυβέρνηση με το Eurogroup. Η εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων περιλαμβανομένων στο προσχέδιο προγράμματος αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για ένα πιο ευοίωνο μέλλον για την Κύπρο και τους πολίτες της, μέσω ενός βιώσιμου οικονομικού τομέα, υγιών δημοσίων οικονομικών και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

«Επαναλαμβάνω ότι το τέλος σταθερότητας επί των καταθέσεων είναι εφάπαξ. Αυτό το μέτρο, σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική βοήθεια, θα χρησιμοποιηθεί για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και κατά συνέπεια, θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο. Εν τη απουσία αυτού του μέτρου, η Κύπρος θα είχε αντιμετωπίσει σενάρια που θα άφησαν τους καταθέτες σε χειρότερη κατάσταση», προσθέτει ο Πρόεδρος του Eurogroup.
Το Eurogroup, αναφέρει περαιτέρω, θα συνεχίσει να έχει την άποψη ότι οι μικροί καταθέτες θα πρέπει να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους μεγάλους καταθέτες και επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω από 100 χιλ. ευρώ. Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να εισάξουν πιο προοδευτικά το εφάπαξ τέλος σε σχέση με αυτό που συμφωνήθηκε στις 16 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να αποφέρει τη στοχευμένη μείωση του χρηματοοικονομικού φακέλου και δεν θα επηρεάσει το συνολικό πόσο της οικονομικής βοήθειας (προς την Κύπρο) μέχρι 10 δισεκ. ευρώ, συμπληρώνει.

Το Eurogroup, τονίζει, σημειώνει την απόφαση των αρχών να κηρύξουν προσωρινή αργία για τις τράπεζες στην Κύπρο τις 19-20 Μαρτίου για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα και προτρέπει για τη λήψη μιας ομαλής απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή για να εφαρμοστούν γρήγορα τα συμφωνηθέντα μέτρα.
Τέλος, βεβαιώνει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να βοηθήσουν την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της στη βάση του συμφωνηθέντος προγράμματος προσαρμογής.

Keywords
Τυχαία Θέματα