Δέσμευση Ομήρου για αρμονική συνεργασία νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας κατά την εγκατάσταση του νέου Προέδρου

18:26 28/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαβεβαίωση ότι θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την αρμονική συνεργασία της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, με απόλυτη προσήλωση στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπως επιβάλλεται και αρμόζει σε κάθε σύγχρονο δημοκρατικό κράτος, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, κατά την τελετή εγκατάστασης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

“Η

συνεργασία μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας”, είπε ο κ. Ομήρου, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώπιον του απερχομένου Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του νέου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, “επιβάλλεται από τις τεράστιες προκλήσεις, που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

Στη σημερινή ειδική συνεδρία της Βουλής, που είχε ως αποκλειστικό θέμα την εγκατάσταση του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Αναστασιάδης έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση, σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις τη διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου”, δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης”.

Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα μέλη του απερχόμενου Υπουργικού Συμβουλίου, οι αρχηγοί των κομμάτων, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και Γιώργος Βασιλείου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, πρώην Πρόεδροι της Βουλής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι αρχηγοί των διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, εκπρόσωποι αποστολών των Ηνωμένων Εθνών, η Επίτροπος Διοικήσεως, πρώην Υπουργοί, πρώην Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, η Γενική Ελέγκτρια, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οι Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, ο Γενικός Λογιστής, Δήμαρχοι, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Εκπρόσωποι Θρησκευτικών Δογμάτων στην Κύπρο, Πρόεδροι Ημικρατικών Οργανισμών και εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων.

“Το Κυπριακό πρόβλημα, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας”, είπε ο κ. Ομήρου, “παραμένει σε στασιμότητα και απαιτείται συνεχής προσπάθεια για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών”.

“Μια λύση”, συνέχισε, “η οποία να διασφαλίζει τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, την ενότητα της χώρας και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Παράλληλα”, είπε ο κ. Ομήρου, “η δεινή κατάσταση της οικονομίας απαιτεί δράση, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη, προώθηση της ανάπτυξης και διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής”.

Όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, “η διαδικασία της εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αποτελεί έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα πολιτικά και ιδεολογικά ρεύματα, συνιστά κορυφαία εκδήλωση ολοκλήρωσης της δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας”.

“Παράλληλα”, συνέχισε, “η εγκατάσταση του Προέδρου ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, πέραν του θεσμικού της χαρακτήρα, αποτυπώνει τις σχέσεις αλληλοσεβασμού, αλληλοεκτίμησης και συνεργασίας που επιβάλλεται να υπάρχουν μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, ως απαραίτητος όρος και προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των θεσμών και του πολιτεύματος”.

“Ο λαός μας, στις προεδρικές εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου”, είπε ο κ. Ομήρου, “εξέφρασε τη θέλησή του αναδεικνύοντας στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Νίκο Αναστασιάδη” και, “από μέρους όλων των Βουλευτών, όλων των πλευρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκφράζω θερμά συγχαρητήρια στον κ. Νίκο Αναστασιάδη για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

“Η εκλογή του κ. Νίκου Αναστασιάδη”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, “αποτελεί κορύφωση της μακρόχρονης προσφοράς του στο δημόσιο βίο. Υπηρέτησε για 32 ολόκληρα έτη τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως μέλος του Σώματος, ως ηγέτης κόμματος και ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Εκπροσώπησε τη Βουλή σε πλείστες όσες διακοινοβουλευτικές αποστολές και υπήρξε επικεφαλής αντιπροσωπειών στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και άλλους Οργανισμούς”.

Ο κ. Ομήρου ευχήθηκε στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας “δύναμη και αντοχή, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες ευθύνες και το δύσκολο έργο που επωμίζεται”.

Keywords
Τυχαία Θέματα