Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την παύση του Διοικητή δηλώνει ο Γ. Περδίκης

16:19 29/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα για την έναρξη της διαδικασίας της παύσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, όσον αφορά τη χθεσινή αναβολή στη ψήφιση του σχεδίου απόφασης, που κατέθεσε για έναρξη της διαδικασίας παύσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ενδεικτικό και μόνο του ελλείμματος

στο επιχείρημα περί νομικών περιπλοκών που πρόβαλλαν κάποια ΜΜΕ, αναφέρει, είναι το γεγονός ότι το θέμα δεν παραπέμφθηκε τελικά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών αλλά στην Επιτροπή Οικονομικών (όπως λέμε ελληνικές καλένδες). «Δεν λείπει το νομικό πλαίσιο, λείπει η πολιτική βούληση», είπε.

Προσθέτει ότι σύμφωνα με το άρθρο 118 του Συντάγματος ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας παύονται από το κατά την παράγραφο 8 του άρθρου 153 συνιστώμενο συμβούλιο, υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται στο νόμο, που διέπει τη λειτουργία της εκδοτικής Τράπεζας της Δημοκρατίας. «Σύμφωνα με το άρθρο 18 του περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμο ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας απομακρύνονται από τη θέση τους, μόνο εάν κατά την κρίση του συμβουλίου, το οποίο συνίσταται σύμφωνα με την όγδοη παράγραφο του άρθρου 153 του Συντάγματος, δεν πληρούν πλέον τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων τους ή έχουν υποπέσει σε βαρύ παράπτωμα».

Το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) (άρθρο 14.2) επιτρέπει σαφώς στις εθνικές αρχές να παύουν τον Διοικητή, προσθέτει παραθέτοντας συγκεκριμένη αναφορά, σύμφωνα με την οποία: Ο διοικητής μπορεί να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του μόνο εάν δεν πληροί πλέον τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων του ή εάν διαπράξει βαρύ παράπτωμα. «Σχετική απόφαση μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του Δικαστηρίου από τον ενδιαφερόμενο διοικητή ή από το Διοικητικό Συμβούλιο, λόγω παράβασης της παρούσας Συνθήκης ή κανόνα δικαίου σχετικού με την εφαρμογή της», αναφέρει ο κ. Περδίκης.

Η διαδικασία, προστίθεται στο ίδιο άρθρο, κινείται εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης ή από την κοινοποίησή της στον προσφεύγοντα, ή ελλείψει των ανωτέρω, από την ημέρα που ο προσφεύγων έλαβε γνώση, ανάλογα με την περίπτωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα