Δε θα συμμετάσχει σε επέμβαση στη Συρία η Βρετανία μετά την ήττα της κυβέρνησης στη Βουλή

07:28 30/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Καταψηφίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση της κυβέρνησης Κάμερον για «ισχυρή ανθρωπιστική απάντηση στη Συρία, που ίσως περιλαμβάνει στρατιωτική δράση».

Με 285 ψήφους κατά, έναντι 272 υπέρ, οι Βρετανοί Βουλευτές απέρριψαν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού υπέρ της επέμβασης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του απρόσμενου αποτελέσματος, ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ ζήτησε από τον πρωθυπουργό

να διαβεβαιώσει ότι δε θα κάνει χρήση του βασιλικού προνομίου διατάσσοντας επίθεση κατά της Συρίας χωρίς να ξανασυμβουλευθεί τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο κ. Κάμερον παρέσχε τη διαβεβαίωση προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι η Βουλή δε θέλει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας. Το “πιάνω”. Η κυβέρνηση θα ενεργήσει αναλόγως».

Λίγο αργότερα ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ απέκλεισε το ενδεχόμενο βρετανικής στρατιωτικής δράσης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πολιτικών σχολιαστών ότι δε θα υπάρξει καν νέα ψηφοφορία για συμμετοχή της Βρετανίας στη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας, ακόμα και μετά την αναφορά των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση. Οι αναλυτές τονίζουν επίσης ότι το αποτέλεσμα αποτελεί σημαντικό πολιτικό πλήγμα για τον πρωθυπουργό, υπονομεύοντας το κύρος του μέσα στο κόμμα.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας το BBC προέβαλλε στο δελτίο του αποκλειστικές εικόνες με τα αποελέσματα επίθεσης με εμπρηστικές βόμβες σε αυλή σχολείου στη βόρεια Συρία. Η κάμερα της εκπομπής Panorama κατέγραψε νεκρούς και τραυματίες με πολλαπλά σοβαρά εγκαύματα, μεταξύ των οποίων πάρα πολλά παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα