Δ. Παπαδάκης: Με τέτοιο θράσος δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες

13:34 14/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με τέτοιες “θρασύτατες απαιτήσεις” δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες, δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, προσθέτοντας πως καθήκον της ε/κ πλευράς είναι η καταγγελία της τουρκικής στάσης σε ΟΗΕ και Ε.Ε και η “αποκάλυψη των δόλιων τουρκικών μεθοδεύσεων και του τουρκικού επεκτατισμού”.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο κ. Παπαδάκης χαρακτήρισε τα όσα δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έργογου σε χθεσινή συνέντευξη στην

εφημερίδα «Πολίτης» ως εξόχως αποκαλυπτικά των προθέσεων της τουρκικής πλευράς, όπως απαίτηση χρονοδιαγραμμάτων, απουσίας συμφωνημένης διαπραγματευτικής βάσης, απαίτηση πενταμερούς, απόρριψης κάθε ιδέας επιστροφής της Αμμοχώστου και άρνησης αποδοχής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Θα πρέπει η κυβέρνηση και η ελληνική κυπριακή πλευρά να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις και με προβολή τέτοιων απαιτήσεων, οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις θα αποτελούν πεδίο προώθησης των απόψεων για λύση τουρκικών προδιαγραφών”, πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης και κατέληξε: “Η απάντηση προς τον Έρογλου πρέπει να είναι σαφής. Με τέτοιες θρασύτατες απαιτήσεις δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες. Και ασφαλώς καθήκον μας η καταγγελία της τουρκικής στάσης σε ΟΗΕ και Ε.Ε. Αποκάλυψη των δόλιων τουρκικών μεθοδεύσεων και του τουρκικού επεκτατισμού”.

Μάριο Ντράγκι – Διοικητής ΚΤ

Την ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης, Βουλής και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, επεσήμανε τη Δευτέρα το ΚΣ ΕΔΕΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

“Το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει ασφαλώς να αντιμετωπίζεται εντός των ορίων της συνταγματικής αλλά και της Ευρωπαϊκής νομιμότητας”, ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, προσθέτοντας ότι για την ΕΔΕΚ αυτό που “είναι απολύτως αναγκαίο είναι η αρμονική συνεργασία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με την Εκτελεστική και τη Νομοθετική εξουσία”.

Όπως είπε, τα όσα διαδραματίστηκαν επί προηγούμενης διακυβέρνησης με τις συνεχείς αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι νοητό να συνεχιστούν και σήμερα. “Διαφορετικά τις συνέπειες θα τις πληρώνει η Κυπριακή Οικονομία. Αυτό λοιπόν που πρέπει να ξεκαθαριστεί πρωτευόντως είναι η δυνατότητα συνεννόησης και εποικοδομητικής συνεργασίας. Κατά τα άλλα η επιστολή Ντράγκι δεν μπορεί να παραγνωρίζει αυτή την αναγκαιότητα”, είπε.

ΡΙΚ: Χρειάζεται περισυλλογή χωρίς όμως μονομερείς αποφάσεις

Με αφορμή τη συζήτηση για το ΡΙΚ, ο κ. Παπαδάκης αναγνώρισε μεν ότι επιβάλλεται προσαρμογή εν μέσω της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας όμως ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μονομερής αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε κρίση και εργατική αναταραχή.

“Η περίοδος της οικονομικής κρίσης που διανύουμε επιβάλλει ασφαλώς περισυλλογή και εξοικονομήσεις και αυτό δεν μπορεί να αφήνει ανεπηρέαστο το ΡΙΚ. Θα πρέπει και η δημόσια ραδιοτηλεόραση να προσαρμοστεί ανάλογα”, είπε ο κ. Παπαδάκης, προσθέτοντας ότι οι οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και εξοικονομήσεις πρέπει να γίνουν μέσα από διάλογο Κυβέρνησης, Βουλής και εργαζομένων στο ίδρυμα.

“Σε καμιά περίπτωση με μονομερείς αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε κρίση και εργατική αναταραχή. Η ύπαρξη δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι απολύτως αναγκαία για τη διασφάλιση της πολυφωνίας”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα