Χριστόφιας: Κοινή προσπάθεια για την οικονομία

22:05 11/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους για αυτοσυγκράτηση και κοινή προσπάθεια για να τεθεί η κυπριακή οικονομία ξανά σε ανοδική τροχιά, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας από το βήμα του 5ου τακτικού εκλογικού συνεδρίου των Ενωμένων Δημοκρατών.

«Δεν μπορούμε από τη μια να λαμβάνουμε μέτρα για τη διάσωση της οικονομίας και από την άλλη να θέτουμε εν αμφιβόλω την ομαλή λειτουργία του κράτους και κατ’ επέκταση της ίδιας της οικονομίας», υπέδειξε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε

πρόσφατα στο Προεδρικό μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στη βάση των μέτρων που πρότεινε η Κυβέρνηση, είπε ότι αυτή στέλνει ένα θετικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Συμπλήρωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται ηρεμία και πολιτική σταθερότητα και ότι καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υπερψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους από τη Βουλή.

«Δυστυχώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα η συνεργασία μας με την πλειοψηφία της Βουλής δεν ήταν πάντοτε αγαστή, όχι από δική μας υπαιτιότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Δήλωσε ότι προτάσεις νόμου που εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής αλλά και η καταψήφιση κυβερνητικών προτάσεων αποστέρησαν από το κράτος σημαντικά έσοδα, αναφέροντας ότι το σύνολο απώλειας εσόδων που αποτελεί προϊόν αποφάσεων της πλειοψηφίας της Βουλής υπολογίζεται στα 345εκ. ευρώ ετησίως.

Η Κυβέρνηση, ανέφερε, έχει δημιουργήσει την προοπτική για τις σημαντικότερες οικονομικές και πολιτικές θετικές εξελίξεις για τον τόπο με τις έρευνες που με αποφασιστικότητα διεξάγει για ανεύρεση υδρογονανθράκων.

«Παίρνουμε μέτρα για την οικονομία με ταυτόχρονη έγνοια για τις κοινωνικές επιπτώσεις. Αν αυτό θεωρείται ιδεολογική αγκύλωση, ναι έχουμε αυτή την αγκύλωση, να προσέχουμε τους εργαζόμενους για να μην φορτώσουμε όλα τα βάρη στον απλό άνθρωπο», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ προανήγγειλε και άλλα μέτρα, σημειώνοντας ότι η αύξηση της ανεργίας είναι «το μεγαλύτερό μας πρόβλημα».

Εξηγώντας τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης τα κατηγοριοποίησε σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, μέτρα για συγκράτηση των δαπανών του δημοσίου, μέτρα για αύξηση των εσόδων του κράτους και μέτρα για εξυγίανση και εξορθολογισμό της οικονομίας.

Αναφορικά με τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, είπε ότι διαμέσου δύο γενναιόδωρων πακέτων στήριξης, που εξαγγέλθηκαν το Δεκέμβριο του 2008 και το Φεβρουάριο του 2009, η Κυβέρνηση παρείχε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ για στήριξη βασικών τομέων της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η κατασκευαστική βιομηχανία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι τον Απρίλιο του 2009 η Κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των κυπριακών τραπεζών, στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Σχετικά με τα μέτρα συγκράτησης των δαπανών του δημοσίου, είπε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε αποφασιστικά στη μείωση του αριθμ

Keywords
Τυχαία Θέματα