Χρήσιμες οι επαφές στην Ουάσιγκτον, δηλώνει ο ΥΠΕΞ

07:59 10/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Χρήσιμο χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης, το σύνολο των επαφών που είχε μέχρι στιγμής στην αμερικανική πρωτεύουσα, με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου και την ηγεσία της μεγαλύτερης οργάνωσης του Αμερικανο-Ισραηλινού λόμπι.

Ο κ. Κασουλίδης – που σήμερα συναντάται με τον ομόλογό του Τζον Κέρι – είχε αργά το βράδυ δείπνο στο οποίο συμμετείχαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης κ.α., ενώ συναντήθηκε και με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Ουάσιγκτον.

Οι επαφές

ξεκίνησαν με πέντε μέλη της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων της Βουλής (Μπιλιράκης, Σαρμπάνης, Μαλόνι, Νίτα Λόουι και Ντόιτς), για να ακολουθήσει συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία του προέδρου της Εντ Ρόις, του επικεφαλής των Δημοκρατικών Έλιοτ Ένγκελ κι άλλων 6 μελών. Τέλος με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ κι άλλα τρία μέλη της επιτροπής.

«Έχουμε περάσει το συγκεκριμένο μήνυμα το οποίο συνδέει τη σταθερότητα της περιοχής με το κυπριακό πρόβλημα», είπε για τις επαφές του, που έγιναν σε θετικό κλίμα, ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος προσήλθε στις συναντήσεις με τις Επιτροπές Εξωτερικών της Βουλής και της Γερουσίας κρατώντας χάρτη.
«Έδειξα πάνω σε χάρτη το πώς μπορούν να συνεργαστούν το Ισραήλ με την Κύπρο, η Κύπρος με την Αίγυπτο και το Λίβανο», σημείωσε.

Στην ανάλυσή του είπε πως ο αγωγός για τη μεταφορά του φυσικού αερίου δεν μπορεί να είναι ο μόνος δρόμος εξαγωγής, αλλά χρειάζεται κι ο σταθμός υγροποίησης.

«Εξηγήσαμε ακόμη πως μπορούν κι αυτοί να βοηθήσουν, υπό την έννοια ότι είμαστε ο πιο προβλέψιμος γείτονας του Ισραήλ και η μόνη περίπτωση να χαθεί αυτή η θετική προβλεψιμότητα είναι μία κακή λύση του Κυπριακού, που θα επιτρέπει κυριαρχία της Τουρκίας επί της Κύπρου. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η Τουρκία δεν είναι προβλέψιμη σύμμαχος», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «σε βάθος» τη συζήτηση που είχε με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, στην οποία ανέπτυξε την αξία που έχει η προώθηση ως ΜΟΕ της επιστροφής της Αμμοχώστου, την οποία χαρακτήρισε «τεστ» των προθέσεων της Τουρκίας. Μίλησε επίσης για την επιθυμία της Κύπρου να ενταχθεί στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
«Προσπάθησα να εξηγήσω ότι ενθουσιάζονται – και δικαιολογημένα – όταν η Τουρκία δηλώνει πως επειδή έχει πολλά προβλήματα με τους γείτονες θέλει να ξαναστραφεί προς την Ευρώπη και να αφαιρέσει το εμπόδιο Κυπριακό. Όμως εμείς δικαιολογημένα αμφιβάλουμε αν οι προθέσεις είναι ειλικρινείς. Χρειάζεται τεστ κι αυτό είναι η Αμμόχωστος», είπε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε για την πρόθεση της Κύπρου να προσέλθει με ειλικρίνεια στις διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση του προβλήματος κι ότι τα ΜΟΕ ούτε αποτελούν προϋπόθεση για τις συνομιλίες της ουσίας, ούτε στοχεύουν σε κωλυσιεργία.

Για το ζήτημα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (PfP), ο κ. Κασουλίδης είπε πως «εμείς προσφέρουμε μία ευκαιρία για να λυθεί ένα πρόβλημα μεταξύ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Απ’ εκεί και πέρα κι αν δεν δέχεται η Τουρκία, εμείς μπορούμε να μείνουμε χωρίς PfPγια άλλα δέκα χρόνια.»
Τέλος κι από τις μέχρι στιγμής επαφές στην Ουάσιγκτον έχει διαφανεί ότι δεν υπάρχει ζήτημα έναρξης των συνομιλιών πριν το Φθινόπωρο, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα