Χειροτονήθηκε ο νέος μητροπολίτης της κατεχόμενης Μητρόπολης Κυρηνείας, Χρυσόστομος

18:05 10/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

«Η γη της Κυρηνείας δεν τεμαχίζεται, ούτε διχοτομείται, η επαρχία Κυρηνείας δεν γνωρίζει κομμάτια και κόμματα, η Κυρήνεια είναι η ενοποιός δύναμη, που υπόσχεται την ενότητα των Κυρηνειωτών, που προσδοκά την επιστροφή των προσφυγοποιημένων και αγνοουμένων κατοίκων της», τόνισε ο νέος μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος Κυκκώτης, στην ομιλία του κατά τη σημερινή εις Επίσκοπο χειροτονία του.

Ο νέος μητροπολίτης, αδελφός της Ιεράς Μονής Κύκκου, γεννήθηκε στο χωριό Λάρνακας της Λαπήθου της κατεχόμενης σήμερα Κυρηνείας, το 1970, από όπου έφυγε με την οικογένεια του πρόσφυγας το 1974.

Είναι

παιδί της πολύτεκνης οικογένειας του Θωμά και της Αντρούλας Παπαθωμά.

Στην ομιλία του τόνισε ότι οι Κυρηνειώτες αντιμάχονται «άδικα για τον λαό προτεινόμενα σχέδια λύσης και αγωνίζονται σθεναρά τον αγώνα τον καλό για την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια».

Ο νέος μητροπολίτης υπογράμμισε ότι προσέρχεται στους Κυρηνειώτες πρόσφυγες αδελφούς του «ουχί ως ξένος προς ξένους, αλλά ως οικείος, γέννημα θρέμμα της γης της επαρχίας Κυρηνείας και ως γνήσιος αδελφός».

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι καλείται να βαδίσει «την οδό τη στενή και τεθλιμένη του αγώνος υπέρ της υπερασπίσεως των δικαίων και δικαιωμάτων των απανταχού Κυρηνειωτών και των λοιπών προσφύγων».

Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος τον στήριξε με πατρική αγάπη στην πορεία των σπουδών του και υπογράμμισε ότι η υιική του αγάπη προς το σεπτό πρόσωπό του και προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελούν βασικά στοιχεία της αρχιερατικής διακονίας του.

Επίσης, μνημόνευσε με ευγνωμοσύνη τον «αλήστου μνήμης Μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ, ο οποίος εκοιμήθη πρόσφατα, και τον περιέβαλε με πατρική αγάπη κατά την τριετή διακονία του στην Βιέννη», από τον οποίο διδάχθηκε πρωτίστως «την άνευ όρων και ορίων αφοσίωση στην Εκκλησία».

Στη χειροτονία, που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παλουριωτίσσσης, συλλειτούργησαν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος, προσφωνώντας τον νέο μητροπολίτη Κυρηνείας, τόνισε ότι το «αρχιερατικό υπούργημα προσφέρεται μόνο για διακονία και υπηρεσία προς τον λαό του Θεού».

Του υπέδειξε, δε, η όλη δράση και βιωτή του να είναι «μία αδιάλειπτη μίμηση του Χριστού».
Επίσης, κάλεσε τον νέο μητροπολίτη να αγωνίζεται αδιαλείπτως τον ιερό αγώνα της πατρίδας και της ελευθερίας «μέχρις ότου στους γλαυκούς ουρανούς της Κυρηνείας ανατείλει η χρυσόπτερος ίρις, που θα αναγγείλει το φέγγος της ποθεινής ημέρας, της εθνικής μας απολυτρώσεως και δικαιώσεως».

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Κοκκινοτριμιθιάς, προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως Κυρηνείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα