Χάσικος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κοντά στον πολίτη

14:45 12/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να βρίσκεται όσο πιο κοντά στον πολίτη, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα στη βούληση, τις ανάγκες, τους οραματισμούς και τις επιδιώξεις των τοπικών κοινωνιών, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα για την Αξιοποίηση Πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία στις Αστικές Περιοχές, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «το ύψος των κοινοτικών κονδυλίων που αναμένεται να παραχωρηθούν

στην Κύπρο την περίοδο 2014-2020 για την Πολιτική Συνοχής, βάσει της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 8 Φεβρουαρίου 2013, ανέρχεται στα 526 εκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χάσικος είπε ακόμα ότι «το Γραφείο Προγραμματισμού έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την ετοιμασία των προγραμματικών εγγράφων της περιόδου 2014-2020, στη βάση των οποίων θα αξιοποιηθούν οι πόροι που θα παραχωρηθούν στην Κύπρο από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «ως πρώτο στάδιο, έχει ετοιμαστεί Προσχέδιο Περιγράμματος Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για την περίοδο 2014-2020 και στο εν λόγω έγγραφο καταγράφεται το προτεινόμενο αναπτυξιακό όραμα και οι στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας κατά την επόμενη επταετία, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτεραιότητες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Στρατηγικής ‘Ευρώπη 2020’, για μια Έξυπνη, Βιώσιμη και Χωρίς Αποκλεισμούς Ανάπτυξη».

Σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να διαμορφωθούν τα νέα εξειδικευμένα προγραμματικά έγγραφα της Κύπρου για αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων την περίοδο 2014-2020».

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι αυτά αφορούν «τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης που καθορίζει τη στρατηγική, τους στόχους και τις προτεραιότητες του Κράτους Μέλους, ώστε να επιτυγχάνεται αποδοτική και αποτελεσματική χρήση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και τα εξειδικευμένα Προγράμματα που θα προκύψουν μέσω της στρατηγικής και του πολυετούς προγραμματισμού, που περιέχεται στη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης».

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα διέπει τη λειτουργία των εν λόγω Ταμείων την περίοδο 2014-2020, βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης ενώ στο πλαίσιο των διεργασιών των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με τους Κανονισμούς, ένα μέρος των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης θα πρέπει να δαπανηθεί σε έργα ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης, εξήγησε.

Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, «εξυπακούεται ότι οι Τοπικές Αρχές, κατά την ετοιμασία και υποβολή των προτάσεων τους για έργα αστικής ανάπτυξης, θα πρέπει να υιοθετήσουν προσεγγίσεις που να συμβάλλουν στη διαφοροποίηση και την ευελιξία της τοπικής οικονομίας και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και της τοπικής απασχόλησης».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υιοθετηθούν προσεγγίσεις που να συμβάλλουν «στη βελτίωση του αστικού χώρου, περιλαμβανομένων βιώσιμων συστημάτων μεταφορών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ορθής ενεργειακής διαχείρισης, που συμβάλλουν σημαντικά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στην ανάπλαση ιστορικών κέντρων, και στην ανάπτυξη αστικών υποδομών και τεχνολογίας».

Ο κ. Χάσικος είπε πως «γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα των αστικών περιοχών είναι πολλά και επιδρούν αρνητικά στις οικονομικές, κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες των επηρεαζόμενων περιοχών, δυστυχώς, ωστόσο, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, της αύξησης της ανεργίας και του συνεπακόλουθου περιορισμού των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, τα αστικά κέντρα συνεχίζουν να φθίνουν και να υποβαθμίζονται».

Πρόσθεσε πως «είναι εμφανής, πλέον, η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων και χρηματοδοτικών μέσων που θα επιτρέπουν την αειφόρο ανάπτυξη, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την αύξηση της απασχόλησης και γενικότερα, τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες του τόπου μας».

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως «είναι πρόδηλο ότι η αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει να αρχίζει από την ανάλυση των εδαφικών χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των ειδικών δυνατοτήτων της».

Ανέφερε πως «στόχος είναι να δοθούν, μεταξύ άλλων, ίσες δυνατότητες ανάπτυξης, σε όλες τις αστικές περιοχές, ώστε η κάθε περιοχή να αξιοποιήσει τα εδαφικά της προσόντα και να κατανοήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, προς επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης».

Ο κ. Χάσικος είπε ότι «τα νέα δεδομένα της οικονομίας και η ανάγκη επαναδραστηριοποίησής της, θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται και στο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για την περίοδο 2014-2020».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι πόροι των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας».

Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «επειδή, το ύψος των κονδυλίων αυτών δεν είναι απεριόριστο, είναι απαραίτητη η σωστή ιεράρχηση των αναπτυξιακών μας προτεραιοτήτων, στο πλαίσιο των θεματικών στόχων που καθορίζουν οι Κανονισμοί για τη νέα περίοδο, και η επικέντρωση σε στοχευμένες δράσεις, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή συμβολή στην ανάπτυξη».

Πρόσθεσε ότι «μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην καταπολέμηση της ανεργίας και, ταυτόχρονα, στην προώθηση συνθηκών κοινωνικής συνοχής».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «θέλουμε να έχουμε συνεχή και ανοικτή επικοινωνία μαζί σας, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους κοινούς μας στόχους, επιτυγχάνοντας τα μέγιστα δυνατά θετικά αποτελέσματα για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου», είπε τέλος ο Σωκράτης Χάσικος.

Keywords
Τυχαία Θέματα