Χαμένη ευκαιρία η πρόσφατη Σύνοδος Ecofin και Eurogroup

11:47 16/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ως μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την Κύπρο και την Ευρώπη, χαρακτηρίζει το Κίνημα Οικολόγων την Σύνοδο του Ecofin και του Eurogroup στη Λευκωσία.

Επίσης, αναφέρει ότι η στάση των μεγάλων κομμάτων υποσκάπτει τις δυνατότητες για αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ενώ κάνει αναφορά σε διαρροές και καθυστερήσεις, καταλογίζοντας ευθύνες στην Κυβέρνηση.

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρει,  η Κύπρος χάνει την αξιοπιστία της έναντι των πιστωτών της.

Προσθέτει επίσης ότι η Κύπρος οφείλει να διεκδικήσει τον καταρτισμό ενός προγράμματος ανάπτυξης, στα πρότυπα των πακέτων Ντελόρ, καθώς και μία σειρά προσωρινών χαλαρώσεων και παρεκκλίσεων από το Ευρωπαϊκά εργασιακό και οικονομικό κεκτημένο για να μπορέσει να πάρει αναπνοές.

Οι Οικολόγοι ζητούν επίσης μεγαλύτερο μέρος από τα διαρθρωτικά χρηματοδοτικά προγράμματα.

«Για εμάς, η συνάντηση του του Ecofin και του Eurogroup στην Λευκωσία ήταν μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι παρά την έντονη αντίδραση λαών και Κυβερνήσεων, η Ευρώπη συνεχίζει να αναζητά λύση στα προβλήματα της Ευρωζώνης καταφεύγοντας σε πρακτικές λιτότητας και επιμένοντας σε μέτρα διαχείρισης ενός συστήματος που έχει αποτύχει.

Συμπληρώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης οι Οικολόγοι απέφυγαν τις δημόσιες τοποθετήσεις, ενώ αντίθετα τα δύο μεγάλα κόμματα συνέχισαν «την ανταλλαγή γρονθοκοπημάτων», εκθέτοντας έτσι την αδυναμία εσωτερικής συνεννόησης μεταξύ Κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων.

«Τέτοιου είδους συμπεριφορές, υποσκάπτουν τις δυνατότητες της χώρας μας για αξιοπρεπή και αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την Τρόικα», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ευθύνες φέρουν οι κυβερνώντες, καθώς αντί για την συνεργασία και την υποστήριξη των κομμάτων, καταφεύγουν στις διαρροές  και την σκόπιμη καθυστέρηση, πρακτικές που δυναμιτίζουν κάθε προοπτική εσωτερικής συνεννόησης και εκθέτουν την Κύπρο ενώπιον της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει εξάλλου ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης για τις χώρες του δυσπραγούντος νότου, διαφορετικά, προστίθεται, οι χώρες αυτές θα οδηγηθούν στην παρακμή και δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν την υπόλοιπη Ευρώπη στην ολοκλήρωση μιας ενιαίας ισχυρής οικονομικής δύναμης.

«Οι πλούσιοι, Γερμανοί και λοιποί, πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι αν φτωχύνουν οι μισοί Ευρωπαίοι συνεταίροι τους την πρώτη μέρα μόνο θα χαρούν. Τη δεύτερη θα κλάψουν και εκείνοι επί ερειπίων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα