Αβέρωφ Νεοφύτου: Πειθαρχική έρευνα για τον κ. Ιερωνυμίδη

10:02 12/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πιθανές ευθύνες του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με έκπληξη ακούσαμε χθες ότι ο κ. Μάριος Ιερωνυμίδης «παραιτήθηκε». Φαίνεται πως οι του Προεδρικού ξέχασαν ότι ο κ. Ιερωνυμίδης είναι δημόσιος υπάλληλος. Ο κ. Ιερωνυμίδης αποσπάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Προεδρία και Προεδρικό Μέγαρο (Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας) με απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 17 Φεβρουαρίου 2012.

Ο τερματισμός της απόσπασης του κ. Ιερωνύμιδη, όταν τελικά αυτός γίνει, δεν σημαίνει

παραγραφή των ενδεχόμενων πειθαρχικών και άλλων παραπτωμάτων του.

Επειδή ο περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμος λέει ότι αν καταγγελθεί στην αρμόδια αρχή ή υποπέσει στην αντίληψη της ότι δημόσιος υπάλληλος δυνατόν να έχει διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα, η αρμόδια αρχή οφείλει (και υπογραμμίζω το οφείλει) να μεριμνήσει αμέσως όπως διεξαχθεί έρευνα, και επειδή έγινε χαλασμός κυρίου η αρμόδια αρχή που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορει να προσποιειται πλέον ότι τίποτε δεν έχει υποπέσει στη δική του αντίληψη (όπως είχε κάνει και στο Μαρί), έχει υποχρέωση με βάση τον περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμο να διατάξει αμέσως πειθαρχική έρευνα για τον κ. Ιερωνυμίδη για πιθανή παραβίαση του νόμου αυτού. Συγκεκριμένα,

Εάν ο κ. Ιερωνυμίδης συμμετείχε στις συσκέψεις με την προσωπική του ιδιότητα, όπως προσπάθησε το Προεδρικό να μας πείσει, τότε έχει παραβιάσει τα εξής άρθρα του περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμου:

· 65(2) Δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε υπάλληλο να …. ασχολείται με οποιαδήποτε εργασία ή επιχείρηση εκτός από την εργασία του στη δημόσια υπηρεσία.

· 60(2)(δ) Κάθε υπάλληλος οφείλει να μην ενεργεί ή παραλείπει ή συμπεριφέρεται με τρόπο που δυνατό να δυσφημήσει το κύρος της δημόσιας υπηρεσίας γενικά ή τη θέση του ειδικά ή που δυνατό να τείνει σε κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στη δημόσια υπηρεσία.

Εάν η συμμετοχή του Ιερωνυμίδη ήταν με την επίσημη του ιδιότητα, όπως δείχνουν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τότε έχει παραβιάσει το άρθρο 60(2)(β) του περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμου το οποίο αναφέρει ότι κάθε δημόσιος υπάλληλος οφείλει να μην αναλαμβάνει, είτε ατομικώς είτε ως μέλος συλλογικού οργάνου, την επίλυση ζητήματος και να μην συμπράττει στην έκδοση πράξεων, αν ο ίδιος ή πρόσωπο με το οποίο έχει ιδιάζουσα σχέση ή συγγενής του εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τέταρτου βαθμού έχει πρόδηλο συμφέρον. Ο κ. Ιερωνυμίδης είχε διπλό κώλυμα. Πρώτον η γυναίκα του είναι συνεταίρος του κ. Yang Qi και δεύτερον ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια ότι ο Yang Qi είναι φίλος του, άρα έχει μ` αυτόν ιδιάζουσα σχέση.

Θα αναμένω την δημόσια απάντηση του Προεδρικού και την ενημέρωση των πολιτών ότι έχει αρχίσει η πειθαρχική διερεύνηση του θέματος.

Εάν έν τω μεταξύ έχει ανακληθεί επισήμως η απόσπαση του απο το Προεδρικό η ευθύνη για διενέργεια πειθαρχικής έρευνας μετατίθεται στην Υπουργό Εξωτερικών.

Εάν με τα όσα έχ

Keywords
Τυχαία Θέματα