Αβέρωφ Νεοφύτου: Αναγκαία η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών

19:09 30/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για να θέλουμε να θεωρούμαστε ένα αξιόπιστο χρηματοπιστωτικό κέντρο σίγουρα πρέπει να βελτιώσουμε την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και να αποκαταστήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία στις αγορές, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΓΟΔΗΣΥ στη Λεμεσό απόψε, ο κ. Νεοφύτου ανέπτυξε το θέμα «Ελλάδα: Πολιτικές Εξελίξεις και Οικονομικές Επιπτώσεις στην Κύπρο και την Ευρώπη».

Αναφερόμενος σε σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας,

ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «οι τράπεζες μας θα αναγκαστούν να υποστούν ζημιές και για το υπόλοιπο του ελληνικού χρέους που έχουν ακόμα στο χαρτοφυλάκιο τους».

«Οι χειρότερες επιπτώσεις όμως θα προέλθουν από τα δάνεια που οι τράπεζες μας έχουν στην ελληνική αγορά, συνολικού ύψους 24δις ευρώ περίπου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τη στιγμή που οι καταθέσεις τους στην Ελλάδα είναι μόλις στα 14 δις ευρώ».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, «στο ενδεχόμενο της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή τα δάνεια αυτά θα μετατραπούν σε δραχμές. Και με τη σίγουρη υποβάθμιση της δραχμής έναντι του ευρώ που θα ακολουθήσει, τα δάνεια αυτά θα χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους, προκαλώντας ακόμα περισσότερες ζημιές στις τράπεζες μας».

Επίσης, πρόσθεσε, «η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα θα επηρεάσει τη δυνατότητα αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων στην ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι επισφάλειες και κατ’ επέκταση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι ζημιές των τραπεζών».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι επιπρόσθετες ζημιές που θα υποστεί ο χρηματοπιστωτικός μας τομέας θα αναγκάσουν τις τράπεζες σε νέα επανακεφαλαιοποίηση με αμφίβολο να καταφέρουν να εξασφαλίσουν ιδιωτικά κεφάλαια για το σκοπό αυτό». Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε, «το κράτος θα πρέπει να στηρίξει τις τράπεζες. Και μην μπορώντας να καταφύγει στις διεθνείς αγορές χρήματος, από τις οποίες είμαστε αποκλεισμένοι, η μόνη επιλογή που θα παραμένει είναι η προσφυγή στους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς στήριξης».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία από το 2008 και εντεύθεν που δείχνουν τη χειροτέρευση των δημόσιων οικονομικών του κράτους, ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση ότι «παρέμεινε θεατής των εξελίξεων».

«Κανένα μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα δεν λήφθηκε, εκτός από τις συνεισφορές των δημοσίων υπαλλήλων για τις συντάξεις τους, και οι μόνες κινήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση ήταν η κατάθεση νομοσχεδίων φορολογικού χαρακτήρα», είπε.

Αντί, πρόσθεσε, «να εστιαστούν στη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών του δημοσίου, όπως ήταν και οι προτροπές των οίκων αξιολόγησης και των διεθνών οργανισμών, αυτοί προτίμησαν να επικεντρωθούν στην πλευρά των εσόδων και να αυξήσουν τους φόρους».

Ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, συνέχισε, «ήταν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων να εκτοξευτούν στα ύψη και η χώρα μας να έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους από το Μάιο του 2011».

«Για να θέλουμε να θεωρούμαστε ένα αξιόπιστο χρημ

Keywords
Τυχαία Θέματα