Αθώωση και απαλλαγή των κατηγορουμένων για τον πενταπλό φόνο ζήτησαν οι δικηγόροι τους

17:39 29/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την αθώωση και απαλλαγή του 1ου και 2ου κατηγορούμενου από τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζουν στην υπόθεση του πενταπλού φόνου που διαπράχθηκε στις 23 Ιουνίου 2012 σε κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας, ζήτησαν σήμερα από το Μόνιμο Κακουργιοδικείου Κύπρου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, οι Λύσανδρος Λυσάνδρου, συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτριου Μαμαλικόπουλου και Βασίλης Μπίσας δικηγόρος του Αναστάσιου Τσεχιλίδη.

Εναντιον των

Δημήτριου Μαμαλικόπουλου και Αναστάσιου Τσεχιλίδη, που δεν παραδέχθηκαν ενοχή, είχαν απαγγελθεί πέντε κατηγορίες, μία για κάθε θύμα, ότι δηλαδή τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012, σε κεντρική πλατεία της Αγίας Νάπας, εκ προμελέτης επέφεραν με παράνομη πράξη, δηλαδή πυροβολώντας με πυροβόλο όπλο κατηγορίας Β, το θάνατο των Φίλιππου Λουκαΐδη 33 ετών και Μάριου Καραολή 28 ετών από τη Λευκωσία, του Γιώργου Γεωργίου 35 ετών από το Παραλίμνι και των Τζιορτζιάν Καταλίν Κομάν 25 ετών και Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάσα 33 ετών από τη Ρουμανία.

Επίσης, κατηγορούνται για μεταφορά πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β, τύπου Γκλογκ χωρίς την άδεια του Αρχηγού της Αστυνομίας, παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών, δηλαδή 14 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου 9 μιλιμέτρων και παράνομη μεταφορά εκρηκτικών υλών, δηλαδή 14 φυσιγγίων πυροβόλου όπλου 9 μιλιμέτρων.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, ο κ. Λυσάνδρου ανέγνωσε την αποτελούμενη από 98 σελίδες αγόρευση του και μεταξύ άλλων ανέφερε πως η Κατηγορούσα Αρχή έχει καλέσει ενώπιον του Κακουργιοδικείου 36 συνολικά μάρτυρες, έχουν κατατεθεί για την υπόθεση συνολικά 295 τεκμήρια, ενώ «ξεκινώντας από τους μάρτυρες που η Κατηγορούσα Αρχή έχει κλητεύσει και έχουν καταθέσει ενώπιον του Κακουργιοδικείο», καμία μαρτυρία δεν έχει δοθεί που να συνδέει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τους Κατηγορούμενους με τη διάπραξη των υπό κατηγορία αδικημάτων.

Πρόσθεσε ότι η «Κατηγορούσα Αρχή προσπάθησε ανεπιτυχώς να παρουσιάσει τον 1ο κατηγορούμενο ως επί πληρωμή δολοφόνο, ο οποίος ήρθε από την Ελλάδα στην Κύπρο για να εκτελέσει τον Φάνο Καλοψιδιώτη», ενώ η όλη προσπάθεια που έγινε από «την Κατηγορούσα Αρχή, τόσο εντός της αίθουσας του Δικαστηρίου όσο και εκτός της αίθουσας μέσω διάρρευσης αορίστων και γενικών πληροφοριών προς τα ΜΜΕ, είχε ως στόχο να παρουσιαστεί ο 1ος Κατηγορούμενος ως ένας επαγγελματίας εκτελεστής, που εκτέλεσε άψογα την συγκεκριμένη, επί πληρωμή, δολοφονική πράξη».

Είπε ακόμα ότι «κανένα τεκμήριο από τη σκηνή του φόνου δεν έχει ανευρεθεί που να συνδέει επιστημονικά τον 1ο κατηγορούμενο με τη διάπραξη του αδικήματος. Το μοναδικό τεκμήριο που έχει κατατεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου και έχει άμεση σχέση με την διάπραξη του αδικήματος είναι το όπλο τύπου glock στο οποίο από τις επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει δεν έχει ανευρεθεί ούτε γενετικό υλικό (DNA) ούτε δαχτυλικά αποτυπώματα του 1ου κατηγορούμενου».

Ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε ότι καμία μαρτυρία δεν έχει τεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου που να συνδέει τον 1ο κατηγορούμενο καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το δράστη του αδικήματος που φαίνεται στο video της σκηνής, δηλαδή αυτό του ZIC ZAC και ότι η φιγούρα που φαίνεται στο εν λόγω video δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπο που συγκεκριμένος μάρτυρας είπε ότι είδε να κατεβαίνει τρέχοντας τα σκαλιά δύο από τις κάμερες της εκκλησίας της Αγίας Νάπας.

Το γεγονός, κατέληξε ο κ. Λυσάνδρου, ότι «ο 1ος Κατηγορούμενος δεν έχει ταυτιστεί ούτε επιστημονικά ούτε με άλλη μαρτυρία με τη φιγούρα που φαίνεται στο video του ZIC ZAC και είναι καταλυτικός και σημαντικός παράγοντας ούτως ώστε το Δικαστήριο να αθωώσει και να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες τις οποίες κατηγορείται».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Μπίσας, συνήγορος υπεράσπισης του 2ου κατηγορούμενου Αναστάσιου Τσεχιλίδη, ανέγνωσε την αποτελούμενη από 39 σελίδες αγόρευση του και μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο πελάτης του «κατηγορούμενος 2, κατηγορείται για το πλέον σοβαρότερο αδίκημα του Ποινικού Κώδικα αυτό του φόνου εκ προμελέτης. Είναι η θέση του κατηγορούμενου 2 τόσο από τις καταθέσεις του στην Αστυνομία, κατά την αντεξέταση των μαρτύρων κατηγορίας όσο και στην ανώμοτη του δήλωση ότι ο ίδιος δεν είχε γνώση για το ότι είχε διαπραχθεί φόνος στις 23/06/2012 στην Αγία Νάπα».

Πρόσθεσε πως «το γεγονός ότι ο 1ος κατηγορούμενος (Δημήτρης Μαμαλικόπουλος) ενεργούσε από μόνος του χωρίς να ενημερώνει ή να λαμβάνει υπόψη το 2ο κατηγορούμενο, καταδεικνύεται και από τα βίντεο που προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης στα οποία φαίνεται ο 1ος κατηγορούμενος να μιλά στο τηλέφωνο». Για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα του 2ου κατηγορούμενου, ο Βασίλης Μπίσας είπε πως ο πελάτης του «δεν είχε καθόλου κλήσεις εκτός από το πρωινό στις 23/6/2012 όπου, όπως ανέφερε στους ανακριτές, πήγε και αγόρασε κάρτα προπληρωμένης σύνδεσης κατόπιν προτροπής του 1ου κατηγορούμενου. Σε καμία άλλη περίπτωση ο 2ος κατηγορούμενος δεν είχε επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα».

Ο κ. Μπίσας υποστήριξε επίσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου ότι «η Κατηγορούσα Αρχή δεν έχει αποδείξει τα στοιχεία που συνθέτουν το αδίκημα, πως η μαρτυρία που υπάρχει εναντίον του 1ου κατηγορούμενου ως εκτελεστή των πέντε θυμάτων είναι ανύπαρκτη και ως εκ τούτου ο 2ος κατηγορούμενος δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτουργός σε αδίκημα που δεν αποδεικνύεται».

Είναι η εισήγηση μας, ανέφερε ο κ. Μπίσας, ότι «η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε να αποδείξει στο βαθμό του πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας τη συνοχή των γεγονότων και συγκεκριμένα ότι ο κατηγορούμενος 2 είχε την οποιαδήποτε εμπλοκή στα περιστατικά της υπόθεσης. Η Κατηγορούσα Αρχή δεν προσκόμισε τέτοια μαρτυρία που να στοιχειοθετεί την ένοχη γνώση του κατηγορούμενου 2 και ως εκ τούτου είναι η εισήγηση μας ότι ο κατηγορούμενος θα πρέπει να αθωωθεί και απαλλαγεί από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει».

Λαμβάνοντας το λόγο ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Αριστείδης εξέφρασε την ετοιμότητα του να απαντήσει «προφορικά στα όσα άστοχα και αβάσιμα», όπως είπε, κατέθεσαν οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι «ουσιαστικά έχουν παρερμηνεύσει τις νομικές αρχές των αποφάσεων των αγγλικών δικαστηρίων τις οποίες παρέθεσαν και έχουν διαστρεβλώσει τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης». Ταυτόχρονα, ζήτησε χρόνο για να μπορέσει να ετοιμαστεί σε περίπτωση που το Κακουργιοδικείο ήθελε την απάντηση του γραπτώς.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Χάρης Πογιατζής όρισε την ερχόμενη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ως ημερομηνία για να αγορεύσει γραπτώς ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας.

Τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων, οι οποίες διήρκησαν άνω των τεσσάρων ωρών, παρακολούθησε και ο πραγματικός -σύμφωνα με την αστυνομία – στόχος των δραστών, Φάνος Καλοψιδιώτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα