Αταλάι: Η Τουρκία θα εγγυάται πάντα την ασφάλεια και ελευθερία των Τ/κ

20:02 11/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Να μην ανησυχούν εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν ή δεν πηγαίνουν όπως αναμένεται, κάλεσε τους Τουρκοκύπριους ο Τούρκος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η στήριξη της Τουρκίας θα συνεχίσει σε όλους τους τομείς.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας στα εγκαίνια του πρώτου αθλητικού συγκροτήματος στα κατεχόμενα, στη Μόρφου, ο κ. Αταλάι είπε ότι η ζωή στο ψευδοκράτος ομαλοποιείται, η ”χώρα” αναπτύσσεται, η οικονομία τα πάει καλά διανύοντας μια σταθερή περίπτωση.

Παρά τις

δυσκολίες στη διεθνή σκηνή, το ψευδοκράτος – συνέχισε- έχει φτάσει σε αξιοθαύμαστο σημείο σήμερα. Η Τουρκία, είπε, θα είναι δίπλα στους Τ/κ κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες.

Σημειώνοντας τη σημασία που έχει η Μόρφου για το ψευδοκράτος και την Κύπρο, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι επενδύσεις στην κατεχόμενη πόλη αυξάνονται. Αναφερόμενος στα λεγόμενα εμπάργκο, είπε ότι ”όλοι αυτοί οι περιορισμοί που είναι ενάντια στο πνεύμα του αθλητισμού, αλλά και σε άλλους τομείς, θα πρέπει να καταργηθούν. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραμένει με δεμένα τα μάτια”. Οι ομάδες του ψευδοκράτους, ανέφερε, δεν μπορούν να παίξουν ούτε καν ένα φιλικό αγώνα.

Για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, ο Μπεσίρ Αταλάι είπε ότι η τ/κ πλευρά συνεχίζει τις έντονες και εποικοδομητικές προσπάθειες ώστε η προσπάθεια των ΗΕ να ολοκληρωθεί με επιτυχία, αλλά λόγω της αδιάλλακτης – όπως ισχυρίστηκε – στάσης της ε/κ πλευράς, δεν έχει ακόμη προκύψει κάποιο αποτέλεσμα. Επικαλούμενης την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, υποστήριξε ότι είναι φυσιολογικό για την ε/κ πλευρά να αντιστέκεται σε μια λύση και επέρριψε ευθύνες γι’ αυτό και στα κράτη μέλη της Ενωσης.

Η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει πάντοτε να εγγυάται την ασφάλεια και την ελευθερία των Τ/κ, πρόσθεσε.

Στη δική του ομιλία ο ψευδοπρωθυπουργός, Ιρσέν Κιουτσιούκ είπε ότι είναι ακατανόητα τα ”εμπάργκο” στον αθλητισμό και τη νεολαία. Ο αθλητισμός, συνέχισε, είναι ένα εργαλείο που εξυπηρετεί την ενότητα των κοινοτήτων και βοηθά στο να ανακαλύπτονται νεαρά ταλέντα. ”Ακόμα και αυτό θεωρείται πολύ για τους Τ/κ”.

Ανέφερε επίσης ότι από τότε που ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η Μόρφου δεν είναι μέρος της συμφωνίας για το Κυπριακό, οι επενδύσεις στην περιοχή έχουν ενισχυθεί. Με τη βοήθεια της Τουρκίας, πρόσθεσε, οι δυσκολίες των Τ/κ ξεπερνιούνται.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος θα παραστεί αύριο σε εγκαίνια με τίτλο ”Insight Turkey” στο λεγόμενο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής και θα μιλήσει σε συνέδριο με τίτλο ”Αραβική Ανοιξη, Ανατολική Μεσογείου και Κυπριακό”.

Keywords
Τυχαία Θέματα