Άρχισε την τελική της αγόρευση η ΚΑ για την υπόθεση της δολοφονίας του Α. Χατζηκωστή

18:58 30/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με την τελική αγόρευση της κατηγορούσας Αρχής συνεχίστηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η ακροαματική διαδικασία, για τη δολοφονία του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος “Δίας” και της τηλεόρασης “Σίγμα” Άντη Χατζηκωστή.

Κατά την έναρξη της σημερνής διαδικασίας, η κατηγορούσα Αρχή κατέθεσε στο δικαστήριο τρεις τόμους πεντακοσίων συνολικά σελίδων με τις θέσεις της.

Στον πρώτο τόμο γίνεται αναφορά στο χρονικό του εγκλήματος και τις ενέργειες στις οποίες προέβη η αστυνομία, για εντοπισμό των δραστών, στον δεύτερο τόμο αναφέρεται στο χρονικό της αγοράς

μετοχών από τους κατηγορούμενους Έλενα Σκορδέλη και Τάσο Κρασοπούλη, την απόλυση της Σκορδέλη από το “Σίγμα”, καθώς και στα κίνητρα που οδήγησαν στη δολοφονία, ενώ στον τρίτο τόμο περιλαμβάνονται όλοι οι μάρτυρες κατηγορίας, ο χρόνος εκδίκασης της υπόθεσης και η δημοσιότητα που έλαβε.

Όπως υποστήριξε η κατηγορούσα Αρχή στο δικαστήριο, θέση της είναι πως τα αδέλφια Έλενα Σκορδέλη και Τάσος Κρασοπούλης είναι οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή.

“Οι κατηγορούμενοι Έλενα Σκορδέλη και Τάσος Κρασοπούλης ανέθεσαν τη διάπραξη της στυγερής δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή, στους κατηγορούμενους Ανδρέα Γρηγορίου και Γρηγόρη Ξενοφώντος και στο βασικό μάρτυρα κατηγορίας Φάνο Χατζηγεωργίου”, ανέφερε η κατηγορούσα Αρχή.

Ανέφερε ακόμα πως η υπόθεση υποστηρίζεται από τη μαρτυρία του Φάνου Χατζηγεωργίου και ενισχύεται από τις μαρτυρίες της συμβίας του Γιώτας Πεντότζιη, του Αρχιλοχία Παντελή Ιορδάνου, του ανακριτή της υπόθεσης Θωμά Ευθυμίου, της Ρέας Ανδρονίκου και πολλών άλλων.

Στη συνέχεια, η δημόσια κατήγορος αναφέρθηκε εκτενώς στο χρονικό του εγκλήματος, δίδοντας στο δικαστήριο με λεπτομέρεια τα γεγονότα, που εκτυλίχθησαν το βράδυ της δολοφονίας.

Επίσης, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις ενέργειες που έκανε η Αστυνομία προς εντοπισμό των δραστών.

Για την κατάθεση του Φάνου Χατζηγεωργίου ημερομηνίας 21/01/2010, η κατηγορούσα Αρχή ανέφερε πως “επειδή έγινε λόγος από την υπεράσπιση ότι ο Φάνος κατά τη μαρτυρία του ενώπιον του Κακουργιοδικείου προέβη σε διάφορες αναφορές, οι οποίες δεν καταγράφονται είτε στη γραπτή κατάθεση του, είτε σε συμπληρωματική άλλη κατάθεση ή οπουδήποτε αλλού, βιβλία, σημειώματα αναφέρουμε ότι στην πολυσέλιδη και πυκνογραμμένη κατάθεση του ο Φάνος εξιστορεί με το δικό του τρόπο όλα τα ουσιώδη γεγονότα που έλαβαν χώρα για τη θανάτωση του θύματος”.

“Εξηγεί”, συνέχισε, “πως του προτάθηκε από τον 1ο κατηγορούμενο Αντρέα Γρηγορίου να λάβει μέρος στη δολοφονία του Χατζηκωστή. Εξηγεί ότι αρχικά θα ήταν ο εκτελεστής του Χατζηκωστή ως και τον τρόπο θανάτωσης του θύματος. Αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια στις συναντήσεις που είχε με τους ηθικούς αυτουργούς κατηγορούμενους 2 και 3, ως και το λόγο για τον οποίο οι ηθικοί αυτουργού αποφάσισαν τη θανάτωση του θύματος”.

Επιπλέον, ανέφερε στο δικαστήριο πως “ο Φάνος στην κατάθεση του εξηγεί το λόγο που αποδέχτηκε να συμμετάσχει στη δολοφονία ως και την αμοιβή που θα λάμβανε”, σημειώνοντας πως “αναφέρετε στις παρακολουθήσεις που γίνονταν στο θύμα και εξιστορεί πως παρά λίγο να γινόταν απόπειρα δολοφονίας άλλου ανθρώπου”.

“Αναφέρεται γιατί στο σχέδιο δολοφονίας εισήχθη και ο 4ος κατηγορούμενος, το ρόλο του 4ου κατηγορούμενου ως και το δικό του. Με κάθε λεπτομέρεια αναφέρεται στο χρονικό της 11ης Ιανουαρίου, προετοιμασία δολοφονίας, δολοφονία του θύματος, διαφυγή στην Περιστερώνα και νεκρά ζώνη, αποξένωση φονικού όπλου, ρουχισμού, μοτοσικλέτας και προσπάθειας για αποσύνδεση της μοτοσικλέτας του 1ου κατηγορούμενου από τη δολοφονία, τρόπος επιστροφής στη Λευκωσία, λόγοι διαφυγής κατηγορούμενου 4, στη Μολδαβία και οικονομική βοήθεια”, πρόσθεσε η κατηγορούσα Αρχή.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως ο Φάνος δίδει πλήρη περιγραφή της οικίας του 2ου κατηγορούμενου ως και ετοιμασία σχεδίου με λεπτομερέστατη περιγραφή των όσων είδε, θυμόταν και άκουσε κατά την επίσκεψη του στην οικία και τις αμέσως επόμενες ημέρες προβαίνει σε υποδείξεις σκηνών.

Επίσης, η κατηγορούσα Αρχή είπε πως ο Φάνος κατονόμαζε όλους τους δολοφόνους ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και φίλοι του και κατονόμαζε και τον εαυτό του με όλες τις πιθανές συνέπειες.

Αναφερόμενη στην απόφαση των αστυνομικών αρχών να μην προβούν στη ποινική δίωξη του Φάνου Χατζηγεωργίου, η κατηγορούσα Αρχή είπε: “Οι Θώμας Ευθυμίου και Παντελής Ιορδάνου (ανακριτές) έχοντας κατά νου αφενός μεν τη σοβαρότητα αυτής της υπόθεσης και αφετέρου τη τόσο σημαντική μαρτυρία του Φάνου, μετά από συνεννόηση με την ηγεσία της Αστυνομίας, εισηγήθηκαν στο Γενικό Εισαγγελέα τη μη δίωξη του. Όπως εξήγησαν στο δικαστήριο έπρεπε να διασφαλιστεί ότι ο Φάνος έπρεπε να έρθει στο δικαστήριο και να πει άφοβα την αλήθεια”.

“Έπρεπε να διασφαλιστεί ότι ο Φάνος σε κανένα στάδιο δεν θα υπαναχωρούσε, γιατί όπως ανέφερε ο Ευθυμίου είναι ένα θέμα να δίνεις κατάθεση στην Αστυνομία να γίνεται μια έρευνα και είναι άλλο θέμα σε κάποιο μεταγενέστερο χρόνο να έρθεις και να πεις την αλήθεια ενώπιον του δικαστηρίου. Οι φόβοι του Φάνου δεν είχαν εκλείψει, αφού σε μια διαδικασία προσωποκράτησης είχε απειληθεί από κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο”, συνέχισε η δημόσια κατήγορος.

Είπε ακόμα πως “ο Ευθυμίου εξήγησε ότι αξιολογώντας τα όσα ανέφερε ο Φάνος στην κατάθεση του έκρινε ότι πρόκειται για μια ουσιώδη μαρτυρία, ότι ο Φάνος έλεγε την αλήθεια και ότι χωρίς τη μαρτυρία αυτή θα έμεναν ατιμώρητοι οι ηθικοί αυτουργοί ως και οι υπόλοιποι δράστες”.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 13 Μαΐου, στις 09:00.

-

Keywords
Τυχαία Θέματα