Αρχιεπίσκοπος: Οι απαιτήσεις Ε/Κ και Τ/Κ σχεδόν αδύνατο να συγκεραστούν

21:24 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι «απαιτήσεις – κλειδιά» των Ε/κ και των Τ/κ είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεραστούν, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας, ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στον Γιουσούφ Κανλί είπε πως δεν πιστεύει ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί στο Κυπριακό σύντομα. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι οι δύο κοινότητες

«θα πάρουν διαζύγιο».

Τουρκοκύπριοι και Τουρκία, δήλωσε, τάσσονται υπέρ μιας ομοσπονδίας που στην πραγματικότητα θα είναι μια συνομοσπονδία όπου το 82% του πληθυσμού θα κρατείται όμηρος από το 18%. Αυτό απλά δεν είναι δυνατόν, συμπλήρωσε.

Οι Ε/κ από την άλλη, συνέχισε, ήθελαν μια λύση βασισμένη στα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, μια ομοσπονδία που δεν θα είναι όμηρος από κοινοτικές απαιτήσεις και κανείς δεν θα έχει ισχυρή τοπική κυβέρνηση. Δεν θα υπάρχει βιώσιμη λύση, πρόσθεσε, εάν όλοι οι έποικοι και ο τουρκικός στρατός δεν φύγουν από το νησί και τερματιστεί η συνθήκη εγγυήσεων του 1960 που δίδει στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης.

Εάν ακόμα η Κύπρος υπέγραφε μια συμφωνία με αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα να λείπουν από αυτή, και ακόμα κι αν οι Τ/κ την αποδέχονταν στο σύνολό τους όλες τις άλλες απαιτήσεις των Ε/κ, όσο οι έποικοι και τα τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στο νησί, δεν μπορεί να εξευρεθεί μια διευθέτηση. Δήλωσε επίσης ότι οι προσδοκίες των Ε/κ για μια διευθέτηση του Κυπριακού φαίνονται ως μη πιθανές λόγω των «μεγαλεπήβολες προσδοκίες» Τ/κ και της Τουρκίας.

«Στην Κύπρο θέλουμε ένα ενιαίο κράτος. Θέλουμε όλοι να είναι ίσοι σε αυτό το κράτος. Αλλά οι Τούρκοι δεν το θέλουν αυτό. Αν και είναι το 18% (του πληθυσμού) αυτού του κράτους και εμείς τους προσφέρουμε συμμετοχή 25% σε αυτό κράτος, δεν το θέλουν».

Μια τέτοια συμφωνία στο Κυπριακό, συνέχισε ο Επικεφαλής της Κυπριακής εκκλησίας, δεν είναι δυνατή λόγω της ιδέας του Ταγίπ Ερντογάν για την «Μεγάλη Τουρκία». Οι Ε/κ είναι ένα βάρος ή εμπόδιο, για τον Τούρκο Πρωθυπουργό, σε αυτή την ιδέα, ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν ήρθε ο χρόνος για ένα διαζύγιο μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, να πάρουν διαφορετικούς δρόμους και να αναζητήσουν «ενοποίηση» κάτω από την σκέπη της ΕΕ, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «δεν μπορεί να υπάρξει κανένα διαζύγιο, ούτε δύο κράτη στο νησί». Η Κύπρος, συνέχισε, είναι μέλος της ΕΕ και η όποια διευθέτηση πρέπει να είναι μια συνέχιση του υφιστάμενου κράτους μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Το λέω με κάθε ειλικρίνεια, δεν μπορεί να υπάρξει διευθέτηση δύο κρατών. Μπορεί ίσως να έχουμε μια ομοσπονδία, αλλά σίγουρα όχι συνομοσπονδία. Αλλά οι Τούρκοι δεν θέλουν ούτε αυτό».

Χαρακτηρίζοντας τον Ραούφ Ντενκτάς ως «εκπρόσωπο της Τουρκίας» που είχε στόχο την δημιουργία του δικού του «κράτους», ο προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε ότι «ο Ντενκτάς κατάφερε να δημιουργήσει αυτό το ψεύτικο κράτος, αλλά είναι ψεύτικο και κανείς δεν το αναγνωρίζει».

Η μεγάλη ιδέα του Ερντογάν, συνέχισε ο Αρχιεπί

Keywords
Τυχαία Θέματα