Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: μόνο εάν συμφέρει εθνικά στην Κύπρο, να περάσει το φυσικό αέριο από την Τουρκία

12:27 27/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την εκτίμηση ότι εάν συμφέρει εθνικά και οικονομικά στην Κύπρο και το λαό της ο αγωγός φυσικού αερίου να περάσει από την Τουρκία για την Ευρώπη, τότε να περάσει, εξέφρασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του στη Λάρνακα.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

σύμφωνα με την οποία ο αγωγός φυσικού αερίου μπορεί να περάσει μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, ο Μακαριότατος, είπε πως «το όλο θέμα έχει δύο σκέλη: εάν εθνικά συμφέρει στην πατρίδα και στο λαό μας να περάσει από την Τουρκία να περάσει. Και εάν συμφέρει οικονομικά να περάσει από την Τουρκία να περάσει».

Εμείς συνέχισε «θέλουμε τις καλές σχέσεις με όλα τα έθνη και με τους Τούρκους και είμεθα πάντοτε ανοικτοί ό,τι συμφέρει στον κυπριακό λαό, και Ελληνες και Τούρκους και στις άλλες μειονότητες δεν έχουμε λόγους εμείς να εναντιονόμεθα. Αυτή είναι η άποψη της Εκκλησίας και πιστεύει ότι αυτή πρέπει να είναι και η άποψη όλου του λαού μας».

Ο Μακαριότατος ανέφερε ακόμα ότι «θα δούμε το συμφέρον από πάσης απόψεως και όχι να εχθρευόμεθα τους άλλους. Καλύτερα να τους αγαπούμε παρά να τους εχθρευόμεθα».

Σε παρατήρηση ότι μια τέτοια ενέργεια θα καταστήσει την Κύπρο «αιχμάλωτη» της Τουρκίας η οποία θα μπορεί να ανοίγει και να κλείνει τον αγωγό κατά το δοκούν, ο Αρχιεπίσκοπος είπε « γι’αυτό είπα αν συμφέρει εθνικά. Αν μας συμφέρει εθνικά να το κάνουμε, αν δεν μας συμφέρει να μην το κάνουμε».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος είπε πως «έχω την γνώμη ότι ο Μακαριότατος λέγοντας αυτά εννοούσε και εννοεί ότι εάν η Τουρκία φανεί λογική και αποσύρει τα στρατεύματα της και συγκατανεύσει σε μια δίκαιη και έντιμη λύση για το κυπριακό λαό, ναι γιατί όχι να πάρουν και αυτοί ένα μέρος του πλούτου που ο Θεός έδωσε για την πατρίδα μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα