Αποζημιώσεις από το κράτος ζητούν οι γεωργοκτηνοτρόφοι του Μαρί

20:08 31/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν από τη φονική έκρηξη στη ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 περασμένου Ιουλίου, ζήτησαν απόψε από την κυβέρνηση οι γεωργοκτηνοτρόφοι της περιοχής.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι γεωργοκτηνοτρόφοι της Καλαβασού, του Ζυγίου και της περιοχής του Μαρί, οι οποίοι όπως ανέφεραν έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στις φυτείες, τα θερμοκήπια και

τα υποστατικά τους από την έκρηξη.

Στη συγκέντρωση παρέστησαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Οργανώσεων και με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας ανέφερε ότι «στη περίπτωση των παραγωγών η καταβολή αποζημιώσεων είναι διαφορετικός από αυτές που δόθηκαν για τις κατοικίες που υπέστησαν ζημιές λόγω της έκρηξης. Επειδή ακριβώς μιλούμε για γεωργούς χρειάζεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μην θεωρηθεί η αποζημίωση ως κρατική ενίσχυση» είπε.

Πρόσθεσε ότι έχει «ήδη μιλήσει με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Υπουργός μου είπε ότι η απόφαση για να δοθούν οι αποζημιώσεις στους γεωργούς έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει εγκριθεί από τον Εφορο Κρατικών Ενισχύσεων της Κύπρου και έχει σταλεί σχετική επιστολή στις Βρυξέλλες προκειμένου να ληφθεί μια τυπική έγκριση» είπε και σημείωσε πως δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας λόγος να μην εγκριθεί η απόφαση της κυβέρνησης για παροχή αποζημιώσεων.

Ο κ. Χάμπας ανέφερε επίσης ότι «το πολύ μέσα σε ένα – ενάμιση μήνα οι παραγωγοί της περιοχής θα πάρουν τα χρήματα τους».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς είναι διαφορετική από αυτή για τις κατοικίες, αφού όπως είπε οι γεωργοκτηνοτρόφοι ήγειραν ερωτήματα γιατί να καταβληθεί η αποζημίωση στους δικαιούχους για τα σπίτια και όχι για τα χωράφια και την παραγωγή τους.

«Επειδή ακριβώς πρόκειται για κοινή γεωργική πολιτική, όποια χρήματα και να δοθούν από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, θα πρέπει να αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κρίνει κατά πόσον οι αποζημιώσεις που θα δώσει η κυβέρνηση θεωρείται κρατική ενίσχυση ή όχι» ανέφερε και πρόσθεσε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για κρατική ενίσχυση αλλά για ζημιές από έκρηξη.

Σημειώνεται ότι οι γεωργοκτηνοτρόφοι ζήτησαν επανεκτίμηση των ζημιών αφού όπως είπαν οι πρώτες βροχές έδειξαν ότι οι καταστροφές που άφησε πίσω της η έκρηξη ήταν πολύ μεγαλύτερες. Υποστήριξαν επίσης ότι τα προϊόντα τους δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα, από τους περιορισμούς που τέθηκαν στη διάθεση τους, μετά την έκρηξη.

Ανέφεραν ακόμα ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης σε περίπτωση που το κράτος δεν έρθει σύντομα αρωγός, αφού δεν μπορούν να υποστούν μόνοι τους τις ζημιές και η ασφάλεια δεν τους αποζημιώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα