Αποσύρονται από το Αφγανιστάν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ μέσα 2013

07:42 21/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το NATO θα παραδώσει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν στις δυνάμεις της χώρας ως τα μέσα του 2013, συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών-μελών της συμμαχίας χθες, καθώς καταρτίζουν σχέδια για τον τερματισμό ενός πολέμου που επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς δυτικών κρατών.

Η σύνοδος του Συμφώνου αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά τη στρατηγική των ΗΠΑ για την κατά φάσεις έξοδο από το Αφγανιστάν, μετά την απόφαση της Γαλλίας

να αποσύρει πρόωρα τα στρατεύματά της.

”Δεν θα τρέξουμε προς τις εξόδους”, είπε ο γενικός γραμματέας του NATO, Αντερς Φον Ράσμουσεν, κατά την έναρξη της συνόδου. Προσπάθησε να δώσει ένα συμφιλιωτικό τόνο στις δηλώσεις του, καθώς ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση να αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας του ως τα τέλη του 2012, δύο χρόνια πριν από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Το σχέδιο του NATO είναι να μεταθέσει την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς και κατόπιν να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των 130.000 στρατιωτών υπό συμμαχική διοίκηση ως τα τέλη του 2014, κατά τον Ράσμουσεν. Αν και οι ξένες δυνάμεις θα συνεχίσουν να πολεμούν τους Ταλιμπάν και άλλους εάν είναι αναγκαίο -και μπορεί να είναι αναγκαίο- η νέα αποστολή θα επικεντρωθεί στην παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξης.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάποτε είχε αποκαλέσει τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν ”πόλεμο αναγκαιότητας”, αλλά πλέον αναζητεί έναν συντεταγμένο τρόπο να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, επεδίωξε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι οι σύμμαχοι ετοιμάζονται να αφήσουν τη χώρα του μόνη της. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε σαφές ότι αναμένει από τα κράτη-μέλη του NATO να εγκρίνουν και τυπικά το σχέδιο μεταβίβασης της ευθύνης, που τους είχε στείλει το Πεντάγωνο νωρίτερα φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα