Αποπαγοποίηση θέσεων ζητά η ΟΛΤΕΚ

18:34 3/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Βασικό αίτημα της Οργάνωσης Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΛΤΕΚ) είναι να σταματήσει η παγοποίηση θέσεων και να πληρωθούν συγκεκριμένες θέσεις στην τεχνική εκπαίδευση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Στέφανος Σάββα, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς.

Ο Αντιπρόεδρος Ντίνος Τσέλεπος, σε παρέμβαση του είπε ότι ο λόγος που φωνάζουν για το θέμα των διορισμών δεν είναι για τα λεφτά, «αλλά ο βασικός μας λόγος είναι να στελεχωθούν σωστά τα σχολεία

για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά», όπως είπε.

Υπό προϋποθέσεις, είπε, μπορούν να αποδεχθούν την προαγωγή χωρίς προσαυξήσεις.

Νέα σχολική χρονιά

Αναφερόμενος στη νέα σχολική σχολή, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ είπε ότι κατά την περσινή χρονιά φοιτούσαν στα σχολεία 4.375 περίπου μαθητές, ενώ φέτος θα είναι ελαφρός αυξημένος αυτός ο αριθμός ο οποίος θα γίνει γνωστός με τις συμπληρωματικές εγγραφές που θα πραγματοποιηθούν σε μία εβδομάδα.

Στελέχωση

Όσον αφορά το θέμα της στελέχωσης της τεχνικής εκπαίδευσης, ο κ. Σάββα είπε ότι στον θέμα επαναδιορισμού των συμβασιούχων εκπαιδευτικών έπαιξε και το δικό της ρόλο η παγοποίηση θέσεων προαγωγών.

«Από τον Μάρτιο με νόμο που ψήφισε η Βουλή αυτή η διαδικασία σταμάτησε στη μέση.
Το θέμα της παγοποίησης των προαγωγών δεν ήταν απαίτηση της Τρόικα. Ήταν σκέψεις κάποιων βουλευτών ή πολιτικών προσώπων και μέσω κάποιων βουλευτών βρήκαν τον τρόπο να οδηγήσουν το θέμα στη Βουλή η οποία ψήφισε κατά πλειοψηφία η παγοποίηση αυτής της διαδικασίας με όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Βρεθήκαμε μπροστά στην δυσάρεστη εξέλιξη σαν τεχνική εκπαίδευση, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας να μην προλάβει να κάνει καμία προαγωγή σε αντίθεση με τη δημοτική και μέση γενική εκπαίδευση όπου το 25% με 30% πληρώθηκαν οι θέσεις που είχαν προκηρυχτεί», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι είναι κενές δύο θέσεις επιθεωρητών από τις έξι και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εφτά θέσεις κενές Β. Διευθυντών Α’ από τις 24 και υπάρχουν 11 κενές θέσεις Β. Διευθυντών από τις 86 που προνοούνται στα σχέδια.

«Αυτή η παγοποίηση εμάς σαν οργάνωση μας στοίχισε περίπου 8 θέσεις εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα, σίγουρα κάποια κενά στην διοίκηση των σχολικών μονάδων θα προκύψουν.», σημείωσε.

Γραφικές Τέχνες

Αναφορικά με το μάθημα των Γραφικών Τεχνών, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ είπε ότι καθηγητές τέχνης αναλαμβάνουν να διδάσκουν το μάθημα των γραφικών τεχνών στα Λύκεια.

«Έχουμε συναδέλφους των γραφικών τεχνών, οι οποίοι βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας περί εκπαιδευτικής υπηρεσίας νόμο, να θυματοποιούνται και να διορίζονται για πρώτη φορά καθηγητές της τέχνης και να αναλαμβάνουν το μάθημα των γραφικών τεχνών στα Λύκεια. Δεν είναι φαινόμενο της φετινής σχολικής χρονιάς, είναι πρόβλημα που απασχολεί την τεχνική εκπαίδευση τα τελευταία δέκα χρόνια. Εμείς έχουμε σταθερό αίτημα, την εφαρμογή της νομοθεσίας και η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη, ο καθένας διδάσκει το αντικείμενο για το οποίο κατέχει το ανάλογο πτυχίο και βάσει του πτυχίου εγγράφτηκε στον ανάλογο πίνακα διοριστέων», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα σε προσωπικό επίπεδο με τους καθηγητές τέχνης.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που μαθητές προσέφυγαν σε εκπαιδευτές γραφικών τεχνών.

Αναφερόμενος σε γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας η οποία ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για το πρόβλημα της ανάθεσης των γραφικών τεχνών σε καθηγητές τέχνης, ο κ. Σάββα είπε ότι η Νομική Υπηρεσία απάντησε τον Ιανουάριου του 2012 ότι «δεν μπορεί ένας καθηγητής τέχνης που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο διοριστέων καθηγητών τέχνης, να διδάσκει το μάθημα των γραφικών τεχνών, το οποίο διέπεται από άλλο κατάλογο διοριστέων και αποτελεί ξεχωριστή ειδικότητα».

Ο κ. Σάββα είπε ότι η ΟΕΛΜΕΚ για το συγκεκριμένο θέμα «στερείται επιχειρημάτων και στερείται νομιμότητας, σίγουρα αποφεύγει και προβάλει άλλες δικαιολογίες ή άλλα αιτήματα, εξασκώντας πίεση στο Υπουργείο Παιδείας να μη λάβει απόφαση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως απαιτεί η Οργάνωση μας».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Γραφικών Τεχνών Ευάγγελος Στεργενάκης, σε παρέμβαση του, είπε ότι η παρανομία δεν μόνο από το Υπουργείο Παιδείας είναι και από την Εκπαιδευτική Υπηρεσία, «γιατί και οι δύο με κάποιο τρόπο κρύβουν στοιχεία, κρύβουν ώρες των γραφικών τεχνών και αναθέτουν τα καθήκοντα της διδασκαλίας του μαθήματος σε καθηγητές τέχνης».

«Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έχουμε για φέτος είναι γύρω στις 220 περιόδους που διδάξουν το μάθημα καθηγητές τέχνης. Φτάνουμε στο σημείο να λέμε, μία συντεχνία, η ΟΕΛΜΕΚ έχει παραπάνω δύναμη από την Εκπαιδευτική Υπηρεσία και από το Υπουργείο Παιδείας; Να επιβάλει με τη δύναμη της πυγμής τις δικές της απόψεις σε ένα Υπουργείο;. Σκοτώνουν ολόκληρο τομέα. Τον τομέα των γραφικών τεχνών που δεν έχει καμία σχέση να κάνει με την τέχνη», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Συνδέσμου Γονέων των Τεχνικών Σχολών Κυριάκος Σιακαλής, σε δήλωση του, είπε ότι ως Σύνδεσμος τάσσονται ανεπιφύλακτα στο πλευρό των καθηγητών γραφικών τεχνών.

Υποδομή

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, αναφερόμενος σε θέματα υποδομής, είπε ότι «είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση».

«Δύο βασικά θέματα που πρέπει να επισπευτεί η διαδικασία είναι η αντισεισμική αναβάθμιση της Β’ Τεχνικής Λεμεσού που έγιναν οι τεχνικές μελέτες και κρίθηκε ότι μία πτέρυγα πρέπει να τύχει αναβάθμισης και εμείς καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, τις Τεχνικές Υπηρεσίες, να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία για να προκηρυχτούν προσφορές, νοουμένου το Υπουργείο Οικονομικών δώσει το πράσινο φως. Ένα άλλο σχολείο που αντιμετωπίζει προβλήματα με την υποδομή είναι η Τεχνική Σχολή Αγ. Λαζάρου στη Λάρνακα που δυστυχώς αυτή κρίθηκε ακατάλληλη για αναβάθμιση και θα πρέπει να κτιστεί νέο σχολείο σε άλλο χώρο», συμπλήρωσε.

Υποβλήθηκε, συνέχισε ο κ. Σάββα, συγκεκριμένη εισήγηση ως προς το χώρο, γι’ αυτό ελπίζουμε ότι το Τμήμα Προγραμματισμού του Υπουργείου Οικονομικών να δώσει τη συγκατάθεση του, ούτως ώστε οι Τεχνικές Υπηρεσίες να ξεκινήσουν την τεχνική μελέτη για να ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσης μιας νέας σύγχρονης Τεχνικής Σχολής στην Επαρχία της Λάρνακας.

Σχολή Κομμωτικής

Για το θέμα της Σχολής Κομμωτικής, στις 16:00 αύριο το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκου Κενεβέζου με την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Συνδέσμου Γονέων των Τεχνικών Σχολών, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Σύνδεσμος έχει πληροφορίες ότι είναι θετική η ανταπόκριση του Υπουργείου ως προς το να λειτουργήσει ο κλάδος της κομμωτικής και σε άλλες Επαρχίες εκτός από την Λευκωσία.

Κατά τη συνάντηση, ανέφερε ο κ. Σιακαλής, θα συζητηθούν και άλλα θέματα που αφορούν τις τεχνικές σχολές, όπως το θέμα των κομίστρων στα λεωφορεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα