Απονεμήθηκαν το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας 2013 και το Βραβείο Έρευνας

22:39 4/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για 7η συνεχή χρονιά απονεμήθηκε απόψε το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας 2013, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διοργανώνει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, πολιτικών και

πολιτειακών αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

Ταυτόχρονα απονεμήθηκε και το Βραβείο Έρευνας που καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός από το ΙΠΕ.

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης ανέφερε ότι «παρά το αρνητικό κλίμα, η εφαρμογή καινοτομιών δεν έχει μειωθεί, αλλά υπάρχει αυξανόμενη τάση στους υφιστάμενους επιχειρηματίες να διαφοροποιήσουν τις πρακτικές τους και κυρίως φιλόδοξοι νέοι επιχειρηματίες θέλουν να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό».

Το γεγονός αυτό, ανέφερε, αποδεικνύει την ικανότητα και θέληση ανθρώπων μας να υιοθετήσουν την αλλαγή και να καινοτομήσουν.

Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι τα ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στους νέους με την κατάλληλη στήριξη μπορούν να προκαλέσουν μια δημιουργική αντίδραση.

Στόχος της ΟΕΒ, είπε, είναι να ξεφυτρώσουν πολλές καινοτόμες ιδέες για να συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η Κύπρος μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα στον τομέα της καινοτομίας, ανέφερε, καλώντας την Κυβέρνηση στα πλαίσια των συζητήσεων για καθορισμό διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου για 2014-2020, να λάβει τις πλέον σωστές αποφάσεις και ως πολιτεία να στοχεύουμε στη μέγιστη δυνατή απόδοση του κάθε ευρώ που θα δαπανείται.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του διαγωνισμού για το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας και Πρόεδρος του ΙΠΕ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι η καινοτομία θα πρέπει να είναι η απάντηση της Κύπρου στην οικονομική κρίση.

«Οφείλουμε να βρούμε νέες ιδέες, νέους τρόπους, νέες μεθόδους για να βγούμε πιο δυνατοί, πιο ανταγωνιστικοί και προπαντός να θέσουμε τις βάσεις για γρήγορη ανάπτυξη», είπε.

Όπως ανέφερε, ο φετινός διαγωνισμός έχει διαψεύσει ανησυχίες πως η οικονομική δυσπραγία θα είχε παράλληλη αρνητική επίπτωση στην καινοτομία.

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι η έρευνα και η καινοτομία μπορούν να αναδειχθούν ως νέοι πυλώνες ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας 2013 στον πρωτογενή τομέα απονεμήθηκε στην Oleastro Enterprises Ltd στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας βιολογικού ελαιόλαδου καθώς και για τη δημιουργία και λειτουργία του θεματικού πάρκου ελιάς Oleastro στο χωριό Ανώγυρα.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον τομέα της μεταποίησης απονεμήθηκε στην Medochemie Ltd για την ανάπτυξη και εγκατάσταση νέας καινοτόμου τεχνολογίας στα εργοστάσια της εταιρείας με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην εταιρεία Signal Generix απονεμήθηκε το Βραβείο Καινοτομίας στον τριτογενή τομέα για τη δημιουργία καινοτόμου συστήματος απομακρυσμένου ελέγχου εφαρμογών και έγκαιρης προειδοποίησης, που δίνει τη δυνατότητα αυτοματοποιημένου, συνεχόμενου ελέγχου διάφορων βιομηχανικών υποδομών και περιβαλλοντικών εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο.

Στα Κυπριακά Ταχυδρομεία απονεμήθηκε το Βραβείο Καινοτομίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για την παροχή της υπηρεσίας 24ωρης παράδοσης δεμάτων Parcel24.

Το Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2013 απονεμήθηκε στον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου Ιωάννη Κρικίδη για έρευνα που αφορά τα ασύρματα τερματικά και πιο συγκεκριμένα τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν και να μεταδίδουν δεδομένα ταυτόχρονα, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και ευρωζώνης.

Το Βραβείο Έρευνας – Έμπειρος Ερευνητής 2013 απονεμήθηκε στην Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Φώφη Κωνσταντινίδου για έρευνα που αφορά την ευρωγνωστική μελέτη 510 ηλικιωμένων, άνω των 65 ετών, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου με ερωτηματολόγια που εξετάζουν κυρίως τις νοητικές λειτουργίες για αναγνώριση των προδιαθετικών παραγόντων για την νοητική έκπτωση των ηλικιωμένων στην Κύπρο.

Keywords
Αναζητήσεις
ολέαστρο συνεργασία πανεπιστήμιο
Τυχαία Θέματα