Απομακρύνθηκε ο Ζεκερία Οζ από την εισαγγελία Κωνσταντινούπολης

09:24 8/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Απομακρύνθηκε χθες το βράδυ από τα καθήκοντά του ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης Ζεκερία Οζ, ο οποίος είχε ξεκινήσει την επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου. Ο Ζεκερία Οζ μετατέθηκε στην εισαγγελία Μπακίρκιοϊ κι έτσι πλέον δεν θα είναι αρμόδιος για τις υποθέσεις διαφθοράς που εμπλέκουν στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η απόφαση λήφθηκε χθες το βράδυ από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), αν και δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς τις τελευταίες μέρες είχε ξεκινήσει ένας πόλεμος εναντίον του Ζεκερία Οζ

από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες Σαμπάχ και Τακβίμ. Το απόγευμα της Δευτέρας οι δύο εφημερίδες έγραψαν ότι ο Ζεκερία Οζ είχε πάει διακοπές με την οικογένειά του σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο στο Ντουμπάι και τα έξοδα τα είχε πληρώσει όλα ο επιχειρηματίας Αλί Αγάογλου, ο οποίος είχε συλληφθεί για διαφθορά με την επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου και αφέθηκε αργότερα ελεύθερος.

Ο Ζεκέρια Οζ αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι τα έξοδα τα είχε πληρώσει ο ίδιος και ζήτησε να του επιτραπεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων να τους παραδώσει όλες τις αποδείξεις. Σήμερα αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου για να δώσει στη δημοσιότητα τις αποδείξεις.

“Αυτοί που διέδωσαν τις συκοφαντίες αυτές αν δεν μπορούν να τις αποδείξουν ας παραιτηθούν, αν τις αποδείξουν θα παραιτηθώ εγώ”, είπε ο Ζεκερία Οζ.

Το δικαιολογητικό του διατάγματος για μετάθεση του Ζεκερία Οζ από την εισαγγελία Κωνσταντινούπολης στην εισαγγελία Μπακίρκιοϊ αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα. Ο Ζεκερία Οζ χθες το βράδυ σε δήλωσή του σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι επιβεβαίωσε τη μετάθεση ωστόσο είπε ότι δεν θα κάνει καμιά άλλη δήλωση.

Μπορεί η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων να ικανοποιεί το κυβερνών κόμμα ωστόσο είναι δυσαρεστημένο από τη στάση των μελών του. Για παράδειγμα η χθεσινή απόφαση έναρξη έρευνας και εναντίον του νέου αρχηγού Αστυνομικής Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, ο οποίος πρόσκειται στον Τούρκο Πρωθυπουργό προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στο κυβερνών κόμμα.

Στόχος τώρα του ΑΚΡ είναι να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του και το HSYK καθαρίζοντάς το πλήρως από τα γκιουλενικά στοιχεία.

Γι’ αυτό ακριβώς και χθες το βράδυ υποβλήθηκε τροποποιητική πρόταση νόμου προς το προεδρείο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το HSYK, σύμφωνα με την οποία σε μεγάλο βαθμό οι αρμοδιότητές τους θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μόλις περάσει η τροποποιητική πρόταση θα ανοίξει ο δρόμος να αλλάξουν όλα τα μέλη του HSYK και έτσι το ΑΚΡ θα έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα