Αποκαλύψεις Ερογλου για το Κυπριακό σε Τούρκους δημοσιογράφους

16:52 13/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ομάδα δημοσιογράφων από την Τουρκία παρακάθησε την περασμένη Παρασκευή σε δείπνο ιφτάρ του Ντερβίς Ερογλου στα κατεχόμενα, με αφορμή το μήνα των νηστειών, και ενημερώθηκε για το Κυπριακό.

Ο επικεφαλής της Ραντικάλ στην Άγκυρα Ντενίζ Ζεϊρέκ γράφει ότι ο «ε/κ τομέας» – κατά την έκφρασή του – που ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, άρχισε να συμπεριφέρεται σαν να είναι «ο αγάς του νησιού» και στην πράξη έχουν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών, ενώ συνεχίζονται μόνο οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Επειδή ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρόσθεσε, δήλωσε ότι

δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, δεν αναμένεται μετά από 6 μήνες να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών.

Στον «ε/κ τομέα» το όνομα που βρίσκεται πιο κοντά στην ηγετική θέση, σημειώνεται, είναι του Νίκου Αναστασιάδη και φαίνεται αναπόφευκτο να στηριχθεί, για να μπορέσει να εκλεγεί, στα κόμματα που είναι γνωστά για τον εθνικιστικό τους χαρακτήρα και αντιτίθενται στην τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με τον κ. Ερογλου, γράφει η Ραντικάλ, το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο εξής είναι να γνωστοποιήσει ότι το χρονοδιάγραμμα που συνεχίζει για μια μόνιμη λύση απέτυχε. Κατά αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης, οι Τ/κ θα μπορέσουν να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την αναγνώριση και πέραν αυτού, μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την προσάρτηση του ψευδοκράτους στην Τουρκία.

Ο Ντερβίς Ερογλου, αναφέρεται, λέει ότι ενώ το βιοτικό επίπεδο στα κατεχόμενα βρίσκεται πολύ πιο πάνω από ότι ήταν στο παρελθόν, οι άνθρωποι είναι πιο δυστυχισμένοι και απαισιόδοξοι. «Μειώνονται οι ελπίδες για συμφωνία και οι Τ/κ θα πρέπει στο μέλλον να δώσουν μεγάλη βαρύτητα στη ζωή και θα πρέπει να κάνουν για αυτό κάποια πράγματα», είπε ο κ. Ερογλου.

Σημείωσε δε πως ξεκίνησε ροή επενδύσεων στη Μόρφου μετά τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Μόρφου δεν θα επιστραφεί», λέγοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί την ενθάρρυνση εκείνων που μπορεί να φοβούνται πως στην περίπτωση που κάνουν επενδύσεις μπορεί στο μέλλον να χάσουν.

Ο Ερογλου σημείωσε επίσης πως οι καλές σχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τις αραβικές χώρες δεν είχαν απήχηση στο ψευδοκράτος, αλλά αντίθετα έχουν χαλάσει λόγω των τελευταίων εξελίξεων οι σχέσεις με τη Συρία και το Ισραήλ. Όπως ανέφερε, σταμάτησαν τα δρομολόγια φέρι μποτ με τη Λαττάκεια και έχουν μείνει σε εκκρεμότητα τα σχέδια δρομολογίων με το Ισραήλ. Ενώ, είπε, θα ήταν θετικό να γίνει το ψευδοκράτος πλήρες μέλος στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), παρατηρείται ότι δεν υπάρχει κάποια προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», προστίθεται, που μετατράπηκε σε μία σημαντική διεύθυνση για την επίλυση του προβλήματος των ακινήτων, με απόφαση του ΕΔΑΔ, έχει διανύσει αρκετή απόσταση. Μέχρι σήμερα, αναφέρεται, 3,400 Ε/κ αποτάθηκαν για να αφήσουν τα ακίνητα που έχουν στο βορά στην τ/κ πλευρά , έναντι αποζημίωσης. Ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι σε περίπτωση που υπάρχουν χρήματα, το θέμα των περιουσιών μπορεί να

Keywords
Τυχαία Θέματα