Αποφάσεις Παγκύπριου Συνεδρίου ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ στη ΤΑ

18:47 1/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να απορρίψει την εφαρμοζόμενη από την Ε.Ε. και την Τρόικα νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση – πλήττει τους εργαζόμενους, τα αδύνατα στρώματα του λαού, αυξάνει την ανεργία και οδηγεί το κοινωνικό κράτος στην αποσύνθεση.

Οι σύνεδροι αποφάσισαν επίσης να διακηρύξουν ότι η έξοδος από την κρίση που είναι σύμφυτη του

καπιταλιστικού συστήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και την στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Αυτό, σημειώνουν, προϋποθέτει την απόρριψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται από την Τρόικα και την έξοδο από τα μνημόνια που επιβάλλονται στο λαό μας.

«Οι σύνεδροι στηρίζουν την υπεύθυνη στάση της Συντεχνίας να συνεργαστεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των Δήμων μέσα από τις διαδημοτικές συνεργασίες, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν αποδέχονται όμως τη μονομερή παραβίαση όρων εργασίας, αποκοπές μισθών και ωφελημάτων πέραν από αυτές που ήδη συνεισφέρουν, απολύσεις και δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων,» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το συνέδριο εκφράζει προβληματισμό και ανησυχία για τις διαφαινόμενες προθέσεις όσον αφορά την αναδιάρθρωση της Τ.Α.. Η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ ζητά να συμμετέχει στις διαδικασίες για να μπορεί να εκφράσει τις απόψεις των εργαζομένων.

Παράλληλα οι σύνεδροι καλούν την Ένωση Δήμων να συνεργαστεί στα πλαίσια των θεσμοθετημένων κανονισμών της ΜΕΠ για την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων.

«Το συνέδριο διαπίστωσε ότι τα μέτρα που λήφθηκαν για την παγοποίηση θέσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιούργησαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στην Τ.Α. γι’ αυτό καλεί την κυβέρνηση και τη Βουλή να επανεξετάσουν τη θέση τους ιδιαίτερα στις περιπτώσεις στελέχωσης νευραλγικής σημασίας θέσεων. Ανεξάρτητα από αυτό η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ δεν αποδέχεται με αφορμή τα πιο πάνω την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και την κάλυψη αναγκών με μίσθωση εργασίας,» προσθέτει.

Καλούν τους Δήμους να καλύψουν τα ελλείμματα στα ταμεία σύνταξης και να εγκαταλείψουν προθέσεις που οδηγούν στην εξουδετέρωση των ταμείων προνοίας μέσα από τη μείωση των συνεισφορών τους.

Τέλος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της ΠΕΟ για την επαναπροσέγγιση και τη συνεργασία με τους Τ/Κ, το συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσει τη συνεργασία με την τ/κ οργάνωση BES μέσω επαφών και κοινών δραστηριοτήτων με στόχο την εμβάθυνση της φιλίας και της κοινής αντίληψης για την επανένωση της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα