Απαραίτητη η μη συμβατική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών για την παγκόσμια οικονομία, δηλώνει η Λαγκάρντ

10:42 24/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Παρασκευή ότι η στήριξη που προσφέρουν οι Κεντρικές Τράπεζες εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την παγκόσμια οικονομία, και προειδοποίησε για άγνωστους κινδύνους, καθώς αυτή η στήριξη θα αποσύρεται.

“Η ημέρα θα έρθει όταν αυτή η περίοδος της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής… πρέπει να τερματιστεί», είπε σε ομιλία της κατά την σύναξη των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών,

την οποία φιλοξένησε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) στην αίθουσα Jackson Hole, Wyoming.

«Πρέπει να προγραμματίσουμε για εκείνη την ημέρα, ειδικά από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς πρόκειται να γίνει”, είπε η κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με το γραπτό κείμενο της.

“Ακριβώς όπως με την είσοδο, η έξοδος θα μας οδηγήσει σε αχαρτογράφητη περιοχή”, σημείωσε.

Σε σχέση με τα σχέδια της Fed για τη μείωση του μηνιαίου προγράμματος αγοράς, ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που έχει αναστατώσει ιδιαίτερα τις αναδυόμενες αγορές, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι τέτοιες “μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές» παραμένουν σημαντικές.

“Επιτρέψτε μου να το πω αυτό αρχικά: εγώ δεν προτείνω μια βιαστική έξοδο. Η μη συμβατική νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι αναγκαία σε όλες τις περιοχές που χρησιμοποιείται, αν και για κάποιους περισσότερο από ό, τι για άλλους”.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ιαπωνία εξακολουθούν να έχουν πολλά να κερδίσουν από τέτοια προγράμματα, τα οποία κυρίως αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης, πιέζοντας τα επιτόκια χαμηλότερα.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι το ΔΝΤ και οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να σκέφτονται τις επιπτώσεις από τη χρήση προγραμμάτων προσφοράς εύκολου χρήματος και άλλων μη συμβατικών ενεργειών, δίνοντας λεπτομέρειες σε σχέση με το τι σκέφτονται οι κεντρικοί τραπεζίτες για το μέλλον.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η προοπτική τόσο η Fed όσο και άλλες Κεντρικές Τράπεζες να επιβραδύνουν τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας έχει ήδη πιέσει τις τιμές των ομολόγων, και αναγνώρισε ότι η αναταραχή έχει ως αποτέλεσμα: οι αναδυόμενες χώρες να δουν μια επιτάχυνση στην εκροή κεφαλαίων και έντονη πίεση στα νομίσματά τους.

“Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί γρήγορα — όπως είδαμε τις τελευταίες ημέρες σε ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες. Οι κίνδυνοι αυτοί απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και επανεκτίμηση», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα