Ζήτησε πολύ περισσότερα από 265χιλ και “αφορολόγητα” ο Διοικητής

11:57 8/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

-Αποκαλύψεις στην Επιτροπή Ελέγχου για την αποζημίωση Π.Δημητριάδη
-Απαίτηση του ιδίου οι 265 χιλιάδες, αφορολόγητα και με έμβασμα στο εξωτερικό.
-Εξηγήσεις από τον Υπ. Οικονομικών γιατί έγιναν αποδεκτοί οι όροι

Στην απουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος με επιστολή του ενημέρωσε ότι λόγω φόρτου εργασίας ως προς την παράδοση της Διοίκησης στην κυρία Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, δεν θα παρευρεθεί, η κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου εξετάζει την παραχώρηση

στον κύριο Δημητριάδη χαριστικής αποζημίωσης μετά την παραίτηση του. Το ερώτημα που εξετάζεται με βάση το Σύνταγμα είναι κατά πόσο υπήρξε διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Απουσίαζε επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ο οποίος επίσης με επιστολή του αναφέρει ότι δεν θα μπορούσε να προσφέρει οτιδήποτε στη συζήτηση καθότι «δεν είχε εμπλοκή, ούτε αρμοδιότητα». Η μόνη εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας, αναφέρετε στην επιστολή είναι ότι της ζητήθηκε όπως καταβάλει το συμφωνηθέν ποσό, όπως γίνεται πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις διευθετήσεων, μέχρι να πιστωθούν τα χρήματα από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Από τα αρχικά ερωτήματα των βουλευτών ξεχωρίζουν το: Κατά πόσο πληρώθηκε φόρος εισοδήματος για τον εν λόγω ποσό Γιατί έγινε αποδεκτό τα χρήματα να εμβαστούν στο εξωτερικό Εφόσον η πληρωμή θα γίνει από το πάγιο ταμείο τι θα γίνει αν η Βουλή δεν εγκρίνει την εν λόγω πίστωση Ποιο είναι το πραγματικό ποσό αποζημίωσης (λέχθηκε από βουλευτές ότι είναι 265 χιλ) και αν όντως προκύπτει ως δικαίωμα μέσα από το συμβόλαιο του κυρίου Δημητριάδη. Κατά πόσο θα παίρνει πλήρη σύνταξη παρά του ότι δεν εξάντλησε το πενταετές συμβόλαιο του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ΔΕΝ κατατέθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου η ιδιωτική συμφωνία κυβέρνησης – Διοικητή με βάση την οποία καθορίστηκαν οι όροι της αποχώρησης. Η συμφωνία ΔΕΝ κατατέθηκε επίσης στην Ελεγκτική Υπηρεσία παρά του ότι ο εκπρόσωπος της κύριος Κουρτελλάρης υπογράμμισε ότι ζητήθηκε.

Στην παρέμβαση του στην Επιτροπή Ελέγχου ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ξεκαθάρισε εξ υπαρχής ότι το ποσό αποζημίωσης το καθόρισε ο ίδιος ο Διοικητής ο οποίος αυτοβούλως επικοινώνησε με την κυβέρνηση στις αρχές Μαρτίου για να εκφράσει την πρόθεση παραίτησης του υπό τον όρο της καταβολής 265 χιλιάδων ευρώ.

Η προυπόθεση για την παραίτηση, συνέχισε ο Υπουργός ήταν η πληρωμή αυτού το ποσού αφορολόγητα, με έμβασμα σε τράπεζα του Λονδίνου. Αυτό το δεδομένο, είπε, η πρόθεση παραίτησης δηλαδή συζητήθηκε τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Γενικό Εισαγγελέα.

Οι λόγοι για την πρόθεση παραίτησης ήταν σύμφωνα με τον Υπουργό ότι είχε ήδη κλείσει η υπόθεση που εκκρεμούσε εναντίον του στη Νομική Υπηρεσία όπως ο ίδιος ο Διοικητής είχε αναφέρει. Επίσης επικαλέστηκε τα προβλήματα στις σχέσεις του με τα μέλη του Δ.Σ της Κεντρικής Τράπεζας. Ο τρίτος λόγος, σύμφωνα πάντα με τον κύριο Γεωργιάδη, η μη συνεργασία δηλαδή με το ΔΣ, ήτανκαθοριστικός για τη λήψη της πολιτικής απόφασης από την κυβέρνηση να γίνει αποδεκτή η παραίτηση με τους όρους που ο ίδιος ο Δημητριάδης είχε θέσει.

Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία η οποία μπορεί να κατατεθεί οπουδήποτε. «Δεν υπάρχει υπογεγραμμένη τέτοια συμφωνία» το χαρακτηριστικό σχόλιο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα