Αντίθεση στο αίτημα για χωριστές εκλογές για το ΕΚ εκφράζουν Ιζτζιάν και Ελτζίλ

16:27 5/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Αντιδράσεις στην κοινή τοποθέτηση των τ/κ «κοινοβουλευτικών» κομμάτων για το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές, υπήρξαν από το κόμμα Ενωμένη Κύπρος και τη συντεχνία των δασκάλων.

Σύμφωνα με την Κίπρις, ο πρόεδρος του ΚΕΚ, Ιζέτ Ιζτζιάν σε γραπτή του δήλωση ζήτησε από τα ε/κ και τ/κ κόμματα να σχηματίσουν κοινές λίστες ώστε οι Τ/κ να εκλεγούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δύο Τ/κ, είπε, θα πρέπει να εκλεγούν, αλλά

αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει με τη διεξαγωγή χωριστών εκλογών στην κατεχόμενη περιοχή. Χαρακτηρίζει δε παράλογο το αίτημα των τ/κ κομμάτων για χωριστές εκλογές, λέγοντας ότι είναι αντίθετο με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και είναι μια προσέγγιση αυτονομιστική. «Απορρίπτουμε αυτήν την προσέγγιση».

Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος του ΕΚ έχει δηλώσει ότι η εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό είναι απολύτως αναγκαία για την οριστική και μόνιμη εκπροσώπηση των Τ/κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι η διεξαγωγή χωριστών εκλογών είναι αδύνατη .

Ο Σενέρ Ελτσίλ, ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, ανέφερε ότι τα τ/κ κόμματα που ζήτησαν τις χωριστές εκλογές, προστατεύουν το υφιστάμενο στάτους κβο και μίλησε για μια προσέγγιση «μακράν από του να είναι ειλικρινής» και πως τα κόμματα ΡΤΚ, ΔΚ και ΚΚΔ που υπογράφουν την κοινή δήλωση της Δευτέρας θέλουν να μετατρέψουν το αποσχιστικό καθεστώς σε μόνιμο.

Είναι προκλητικό, συνέχισε, το γεγονός ότι την πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων την θυμούνται εκείνοι που δεν έχουν πει τίποτε για την αλλαγή της δομής του πληθυσμού στα κατεχόμενα μετά το 1974. Ζητώντας εκπροσώπηση στο ΕΚ, ενώ η παρουσία της Τουρκίας συνεχίζεται στα κατεχόμενα, αυτό ισοδυναμεί με «πολιτική άγνοια», πρόσθεσε.

Υποστήριξε δε ότι τα συγκεκριμένα κόμματα προέβησαν στη δήλωση αυτή για να «κερδίσουν την έγκριση των Τούρκων αξιωματούχων», γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία των ατόμων που τους ψήφισαν δεν είναι πολίτες της ΕΕ και δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν δημοκρατικές εκλογές στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ η εφημερίδα Κίπρις Ποστασί αναφέρει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κύπρου (ΣΚΚ) ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής του μικρού αυτού τ/κ κόμματος, Μεχμέτ Μπιριντζί δήλωσε ότι είναι κρίμα που ένα άτομο που θέλει να συμμετάσχει στις εκλογές θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 1.000 ευρώ ως παράβολο.

Keywords
Τυχαία Θέματα