Αντίσταση, συνιστά ο Α. Τσίπρας, μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο

16:13 3/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα γεγονότα στην Κύπρο είναι αντίσταση απέναντι σε αυτούς που – όπως είπε ο Πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας – «θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποικία χρέους», ενώ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση και τις άλλες κυβερνήσεις

του ευρωπαϊκού νότου ότι εγκατέλειψαν την Κύπρο «τραγικά μόνη».

«Βιάστηκαν οι πολλαπλασιαστές της υποταγής στην Ελλάδα να αποδώσουν την ήττα της Κύπρου στο όχι του λαού της, βιάστηκαν οι πολλαπλασιαστές της υποταγής και οι τρεις ιεράρχες που, ελέω Μέρκελ, ψάλλουν το προπαγανδιστικό απολυτίκιο του ναι. Βιάστηκαν γιατί αυτή η ιστορία δεν έχει τελειώσει», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχθεί την τρόικα με μία ανθοδέσμη αποτελούμενη από ‘ναι’. Ναι στο χαράτσι, ναι στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ναι στις ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και αν αυτές σημαίνουν λεηλασία του εθνικού πλούτου.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα του δεν είναι υπέρ ενός ρεαλισμού που αγνοεί τις επιθυμίες των λαών ενώ με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο είπε ότι «δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε, δεν πρόκειται να πούμε ‘ναι’ σε εκβιασμούς και απειλές, δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε με τα μνημόνια, δεν θα αποδεχθούμε την πορεία του λαού και του τόπου στην καταστροφή».

Έκανε λόγο για μία «άγρια συμμορία» δανειστών, με λευκά κολάρα που ρήμαξε την Κύπρο και σήμερα επιχειρεί νέα επιδρομή στην Ελλάδα, «έχοντας απέναντι της τον κ. Σαμαρά, που έχει αναδειχθεί στον κύριο εκπρόσωπο του «ναι» στο μνημόνιο, τον κ. Βενιζέλο, που ενώ ο τόπος φλέγεται αυτός θέλει μόνο να γίνει υπουργός και τον κ. Κουβέλη, που ενώ ψηφίζει παρών στηρίζει με πάθος την κυβέρνηση που λέει ναι σε όλα».

Χαρακτήρισε «τραγικό» να διαπραγματεύονται αυτοί οι άνθρωποι το αύριο της Ελλάδας και το σήμερα των Ελλήνων. Μίλησε για υποκρισία και κυνισμό στην προσπάθεια να κεφαλαιοποιηθεί πολιτικά εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ η τραγωδία της Κύπρου, η οποία είναι δική μας τραγωδία και για την οποία κυρίως υπεύθυνοι είναι οι θιασώτες του ναι, οι ιδεολόγοι της υποταγής και τα συμφέροντα που επιδιώκουν μία νέα τάξη στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επίκεντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το νόμισμα. Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, είναι «να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη, στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα. Και όχι να σώσουμε το ευρώ πάση θυσία μέσα στο ευρώ όπως μας λένε τώρα τελευταία».

Όπως είπε μετά την εξέλιξη στην Κύπρο, κλονίζονται δύο πολύ βασικές αξίες, η μία αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων και η δεύτερη αφορά κάτι που έχει να κάνει με τη συνείδηση του Έλληνα μετά την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και σχετίζεται με την εθνική σταθερότητα. Ως εκ τούτου – σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα – ο ευρωσκεπτικισμός θα είναι κάτι που θα γίνει πλειοψηφικό το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για την ανάγκη επαναθεμελίωσης της Ευρώπης στη σωστή βάση.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε ότι αυτές «προκαλούνται όταν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεχθούν την απαραίτητη κοινωνική και λαϊκή πίεση και εξαναγκαστούν να προχωρήσουν σε αυτές. Διότι κανένας πρωθυπουργός δεν αποφασίζει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές όταν ξέρει ότι θα τις χάσει κατά κράτος, όπως τώρα γνωρίζει ο κ. Σαμαράς ότι θα συμβεί».

Άμεση ήταν η απάντηση τόσο του Έλληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, καθώς και των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κεδίκογλου, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Τσίπρα, είπε ότι «ήταν ξεκάθαρος ότι το ‘μεγάλο του σχέδιο’ είναι να εκβιάσει εταίρους, δανειστές και Ευρώπη. Φαίνεται ότι από τη στάση του για την Κύπρο, δεν κατάλαβε τίποτα», κατηγορώντας τον ότι «θα συνεχίσει να ακροβατεί μεταξύ του κυρίου Λαφαζάνη και του κυρίου Αλαβάνου. Αν τώρα αυτές οι ακροβασίες βλάπτουν τον τόπο, ελάχιστα τον απασχολεί».

Η ΔΗΜΑΡ αναφέρει επίσης σε σχόλιο της ότι «ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς για τον ίδιο, το κόμμα του, αλλά και τη χώρα, δεν διδάχτηκε τίποτα από τα πολύ δυσάρεστα γεγονότα της Κύπρου. Κήρυκας της χρεοκοπίας της χώρας, επενδύει στα συντρίμμια και την καταστροφή».

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για λεονταρισμούς και αντιφάσεις «για να κρύψει την αμηχανία που του προκαλούν τα δύο πρόσφατα στρατηγικά του ατοπήματα: οι εθνικά ανεύθυνες και επικίνδυνες θέσεις του σε σχέση με την Κύπρο και η απελπισμένη σύμπραξή του με τον κ. Καμμένο. Αυτά δεν μπορεί να τα εξηγήσει ούτε καν στα στελέχη του, πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να τα εξηγήσει στον ελληνικό λαό που βλέπει και καταλαβαίνει».

Keywords
Τυχαία Θέματα