Αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ

21:37 24/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προβληματισμό και αλλαγές στους σχεδιασμούς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση, με τη σημαντική μείωση της κρατικής χορηγίας να χαρακτηρίζεται από την Πρύτανη Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού ως “προϋπολογισμός επιβίωσης και όχι ανάπτυξης”.

Σε διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση των επιτευγμάτων του Πανεπιστημίου για το 2012 και των ιεραρχημένων στρατηγικών προτεραιοτήτων για την τριετία 2013-2015, η κ. Κεραυνού ανέφερε πως “η περίοδος των χοντρών αγελάδων έχει περάσει” και τα μέτρα

λιτότητας που έχουν τεθεί από τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, δημιουργούν νέα δεδομένα για το Πανεπιστήμιο, το οποίο θα πρέπει, πλέον, να συνεχίσει την προσπάθεια ανάπτυξης του στρατηγικού σχεδιασμού του με λιγότερα χρήματα, μέσα από σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του”.

Παρόλα αυτά, η Ελπίδα Κεραυνού εκτιμά πως “θα πρέπει να δούμε αυτήν την κρίση ως ευκαιρία να ενισχύσουμε την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητά μας και ήδη έχουμε εφαρμόσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο οικονομικής διαχείρισης του ΤΕΠΑΚ και η αρχή που εφαρμόζουμε είναι όπως, με το ποσό που έχουμε, να επιδιώξουμε να κατορθώσουμε περισσότερα από ότι στο παρελθόν”.

Τα νέα οικονομικά δεδομένα, είπε η κ. Κεραυνού, απαιτούν περισσότερη επιλεκτικότητα, και ουσιαστική αύξηση των ιδίων εσόδων και αναδεικνύουν τη σημασία του οριζόντιου στρατηγικού στόχου της εσωτερικής διασφάλισης ποιότητας.

Σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ανδρέα Αναγιωτό, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ, για το νέο έτος, μειώθηκε κατά 13 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τα 47 εκατομμύρια, ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας υποδεικνύει πως αυτό πρέπει να μειωθεί περισσότερο και να φτάσει τα 40,3 εκατομμύρια.

“Ένας τέτοιος προϋπολογισμός δύσκολα θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε”, είπε, και πρόσθεσε ότ . γίνεται προσπάθεια να πεισθεί το αρμόδιο Υπουργείο για αύξηση της κρατικής χορηγίας, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι προσπάθειες για εξοικονομήσεις, βελτιστοποίηση του τρόπου διαχείρισης και αναδιάρθρωση του συστήματος λειτουργίας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονομήσεων εντάσσεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Δημήτρη Κοντίδη και η επίτευξη συμφωνίας για διατήρηση των υφιστάμενων ενοικίων που καταβάλλει το ΤΕΠΑΚ, μέχρι το τέλος του 2014, καθώς και η μελλοντική αύξηση τους σε 5% αντί 8 και 12%.

Ο κ. Κοντίδης τόνισε, παράλληλα, πως η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να σταματήσει λόγω της οικονομικής κρίσης και οι προσπάθειες όλων επικεντρώνονται στην εξοικονόμηση χρημάτων και στην αύξηση των ιδίων εσόδων.

Όσον αφορά τις στρατηγικές προτεραιότητες της τριετίας 2013-2015, καταγράφεται ως σημαντική η εδραίωση των υφιστάμενων τμημάτων και η λειτουργία των τμημάτων επιστημών αποκατάστασης (Λογοθεραπείας το 2013 και Εργοθεραπείας το 2015), Καλών Τεχνών (2015) και Δημόσιας Επικοινωνίας (2015).

Επίσης, το Συμβούλιο επικύρωσε, χθες, την πρόταση της Συγκλήτου για την ίδρυση τμήματος φαρμακευτικής και τμήματος χημικής μηχανικής, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται η ετοιμασία πρότασης για ίδρυση τμήματος φυσικών και ενεργειακών πόρων. Παράλληλα, ειδική επιτροπή που θα διοριστεί, θα μελετήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας τμήματος ναυτικής μηχανικής.

Ανάμεσα σε άλλα, ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η ίδρυση Ερευνητικού Ινστιτούτου, το οποίο θα προωθήσει τη διασύνδεση των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων της έρευνας και της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου με τον παραγωγικό ιστό της χώρας και θα παρέχει κίνητρα στους ερευνητές για να είναι σε συνεχή βάση ενεργοί στην έρευνα και ικανοί να προσελκύουν εξωτερική χρηματοδότηση για ερευνητικά προγράμματα, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα νέους ερευνητές, μέσω εξειδικευμένων μεταπτυχιακών προγραμμάτων επιπέδου Μάστερ ή διδακτορικού επιπέδου. Η σχετική πρόταση που ετοιμάστηκε από την Επιτροπή Στρατηγικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, επικυρώθηκε από τη Σύγκλητο και το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ και τώρα ετοιμάζεται το νομοθετικό πλαίσιο για να προωθηθεί στα θεσμικά όργανα της Πολιτείας.

Στις άμεσες αναπτυξιακές προτεραιότητες του ΤΕΠΑΚ περιλαμβάνεται επίσης η έναρξη της ανέγερσης της Πανεπιστημιούπολης μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα των κτιριακών εγκαταστάσεων και την εφαρμογή νέων μοντέλων ανέγερσης, με ιδιωτική χρηματοδότηση ή δωρεές και η έναρξη εκστρατείας προσέλκυσης χρηματοδότησης από ιδιωτικές πηγές.

Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ο αριθμός των φοιτητών έφτασε τους 2.452, ενώ μέχρι το τέλος του τριετούς προγράμματος 2013-2015 υπολογίζεται ότι ο συνολικός φοιτητικός πληθυσμός θα προσεγγίσει τους 3.500.

Keywords
Τυχαία Θέματα